Dnevne novosti

Plenković: Morat ćemo revidirati odluku o uvozu stranih radnika

03.07.2017 07:37 DUBROVNIK, 1. srpnja 2017. (Hina) - Premijer RH Andrej Penković rekao je u subotu u Dubrovniku kako će se odluka o uvozu stranih radnika morati revidirati s obzirom na manjak radne snage u pojedinim zanimanjima, a gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković požalio se da Croatia Airlines tretira Dubrovčane kao građane drugog reda.

Plenković se u Dubrovniku sastao s gradonačelnikom Matom Frankovićem te županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem, a istaknuo je kako su obojica na sastancima kao prioritet naveli prometnu (ne)povezanost i zračne linije kao problem. ''Vlada ima poseban afinitet prema ovoj županiji s obzirom na njezinu slabiju prometnu povezanost. Župan i gradonačelnik godinama su jasno artikulirali potrebu izgradnje Pelješkog mosta. Zajedno smo došli u fazu da su sredstva odobrena i da će se projekt realizirati. Vezano za Dubrovnik, razumijemo probleme koji dolaze s većim brojem turista koji dolaze sa kruzera, a koji bi trebali biti u onom broju koji grad može apsorbirati, posebice jer se radi o gradu koji je na UNESCO-ovm popisu svjetske baštine i zahtijeva jedan uređeniji protok gostiju. No važno je da se grad i županija razvijaju i kao sveučilišno središte koje će privući mlade ljude i da se razvija jedna jadranska i mediteranska dimenzija hrvatske politike, a sve na tradiciji Dubrovačke Republike'', rekao je Plenković.

Odgovarajući na upit o tome kako će se Vlada postaviti prema problemu nedostatka radne snage, premijer je rekao kako je to problem cijele hrvatske obale, ali i drugih sektora poput građevinarstva.''Zaposlenost nam raste, mislim da smo s 1. srpnja ispod 170 tisuća nezaposlenih, ali još uvijek nam fali radnika u pojedinim zanimanjima. Ove godine povećali smo kvotu za uvoz stranih radnika u određenim zanimanjima, no očito ćemo morati redefinirati tu odluku. Očekujem kvalitetniji priljev zahvaljujući i slobodnom kretanju radnika unutar Europske unije'', rekao je Plenković.Upitan smatra li da se obuhvat projekta golfa na Srđu treba smanjiti s 310 na 100 hektara, Plenković je odgovorio kako je to odluka na razini Županije, no kako je Hrvatskoj u interesu izbjegavanje sudskih sporova kao i osiguravanje stabilne i sigurne investicijske klime.Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković istaknuo je kako je specifičnost Dubrovnika u njegovom brzom razvoju koji je potrebno kontrolirati.''Potrebno je stoga naći rješenja i mehanizme kako bi grad bio organiziraniji. I župan i gradonačelnik rekli su kako je prometna povezanost zračnim vezama prioritet koji će osigurati daljnji razvoj'', rekao je Jandroković.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je s premijerom i predsjednikom Hrvatskog sabora razgovarao o autocesti kroz Dubrovačko-neretvansku županiju, povezivanju Zračne luke Dubrovnik s gradom i Osojnikom, povezivanju otoka i brzoj pelješkoj cesti.''Razgovarali smo i o prevažnom projektu Centra za gospodarenje otpadom koji je bio zastao. Nadam da će se on sada nastaviti, ne vidim drugog rješenja. Razgovarali smo i o centru kompetencije za agrume koji želimo realizirati u dolini Neretve i vrlo važnom projektu kongresnog centra u Dubrovniku'', rekao je Dobroslavić.Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zahvalio se premijeru Plenkoviću i predsjedniku Sabora Jandrokoviću na dolasku, te istaknuo kako ih je izvijestio o uspostavljanju političke stabilnosti i usvajanju proračuna, ali i aktualnim problemima.''Imamo problema oko avionskih linija, činjenica je da su građani Dubrovnika, građani drugog reda za Croatiu Airlines. Na to sam upozorio premijera i zamolio ga za intervenciju kako bi se to u budućnosti promijenilo. Razgovarali smo i o terminalu za kruzere i jasno je kako bi Grad trebao biti aktivni sudionik u bilo kakvom budućem planiranju tog projekta'', rekao je Franković. Inače, Franković je i na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća govorio o tome kako su redovi letenja za Dubrovnik potpuno nepovoljni za stanovnike juga Hrvatske, ali i kako je Croatia Airlines povisila cijene karte kada je Grad Dubrovnik uveo subvenciju za letove za Zagreb.