Dnevne novosti

Jandroković: Hrvatska je predana promicanju europskih vrijednosti u regiji

12.06.2017 07:15 ZAGREB, 10. lipnja 2017. (Hina), Susjedne zemlje koje dijele određeno zemljopisno područje prirodno se oslanjaju jedne na druge i razvijaju suradnju, a Hrvatska uloga u tome je promicanje europskih vrijednosti i pomoć onim zemljama koje imaju ambiciju postati punopravne članice EU-a, rekao je u subotu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na četvrtom plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koje se održalo u Zagrebu.
 SEECP je pokrenut 1996. u Sofiji u cilju jačanja regionalne suradnje, a države sudionice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska, te Kosovo pod nazivom "SEECP sudionik". Hrvatska u procesu sudjeluje od 1997. kad je imala status promatrača, a punopravna sudionica postala je krajem 2004. godine. 

"Sigurnosna stabilizacija prostora jugoistoka Europe, gospodarski razvoj i europske integracije zajednički su nazivnici koji prožimaju suradnju SEECP-a od samih početaka", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na četvrtom plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine tog procesa koja se održala 9. i 10. lipnja u Zagrebu.

Hrvatska je u protekloj godini predsjedala SEECP-om, a 30. lipnja će tu ulogu preuzeti Slovenija. "Susjedne zemlje koje dijele jedno određeno zemljopisno područje prirodno se oslanjaju jedne na druge i razvijaju suradnju koja je svima potrebna, a to se uspijeva samo putem političkog dijaloga, razgovora i pregovora za što nam forum poput ovoga daju jedinstveni okvir", rekao je Jandroković.

"Razvoj gospodarstva i gospodarska stabilnost, čemu bez sumnje svi stremimo, ne može niti postojati bez povezanosti sa susjedima, s područjem u kojem živimo, ni bez političke odluke da ćemo usprkos svemu prevladati često i ne toliko male razlike kako bismo se izborili za bolju budućnost naših građana, što je i naša najveća zadaća", istaknuo je predsjednik Sabora, dodavši kako se suradnja odnosi na brojna područja, od sigurnosti i stabilnosti, borbi protiv terorizma i kriminala, do gospodarske suradnje, prometne i energetske povezanosti i i kulturno-socijalne suradnje. 

"Treba naglasiti hrvatsku ulogu u promicanju europskih vrijednosti i pomoći onim zemljama koje imaju ambiciju postati punopravne članice u Europskoj uniji, a upravo je u tom dijelu Hrvatska napravila najveći angažman tijekom svoga predsjedanja", kazao je Jandroković koji je u sklopu Skupštine održao i bilateralni sastanak s predsjednikom slovenskog parlamenta Milanom Brglezom s kojim je imao "vrlo prijateljske i otvorene razgovore".

Dvojica predsjednika naglasila su želju jačanja suradnji parlamenata, a Jandroković je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je riješeno pitanje zastoja na granici, "dogovorom dvaju premijera i Europske komisije" čime je situacija "puno bolja nego što je bila". Završnom deklaracijom skupa zemlje su potvrdile iznimnu važnost uloge tog procesa i njegove Parlamentarne skupštine.

Države sudionice SEECP-a obvezale su se na daljnje jačanje regionalne suradnje i izravne komunikacije, na zajedničku borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, te su naglasile članstvo u EU-u kao glavnu težnju regije i važnost suradnje s europskim institucijama.U deklaraciji se hvali i uloga Regionalnog vijeća za suradnju, izvršnog tijela SEECP-a, u promicanju slobode kretanja dobara, usluga i investicija, te jačanju gospodarskog rasta u regiji.