Dnevne novosti

Splitski studenti dobili 913 tisuća kuna za svoje projekte

06.06.2017 07:15 SPLIT, 5. lipnja 2017. (Hina), Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović i studenti nositelji projektnih aktivnosti potpisali su u ponedjeljak ugovore o dodjeli natječajnih sredstava ostvarenih iz upisnina studenata tog sveučilišta u ovoj akademskoj godini i to u visini od 913 tisuća kuna.

Prema Pravilniku o raspodjeli sredstava iz upisnina Sveučilišta u Splitu, dodijeljeno je 913 tisuća kuna studentskim udrugama za financiranje studentskih projekata u području znanosti i tehnologije, kulture i umjetnosti te sporta, objasnio je rektor Anđelinović. Tako je za projekte iz znanosti i tehnologije izdvojeno 351 tisuću kuna, za kulturu i umjetnost 314 tisuća kuna, a za sport 250 tisuća kuna.

"Mi godišnje za takve studentske projekte podijelimo ukupno 2,5 milijuna kuna, a radi se o više od 150 raznih projekata. Potičemo znanstvene projekte, projekte u kulturi i medijima, te projekte u sportu. Meni bi kao rektoru bilo najdraže poticati interdisciplinarne projekte u kojima se studenti s različitih fakulteta ujedinjuju i tako nauče timski raditi.

Cilj nam je naučiti mlade ljude odgovornosti, ali i da nauče pisati projekte, da točno predvide troškove i iza njih stoje. To je velika odgovornost i jako je bitno da se oni dovedu do kraja", kazao je Anđelinović.

Objasnio je kako se primjerice radi o projektima koji bi konkretno u kulturi oživljavali tradiciju operete te istaknuo kako je svima na sveučilištu cilj kroz studentske projekte mladim ljudima dati znanje i vještine kojima će sebe zaposliti i moći koristiti u budućem životu.

Rektor Anđelinović je najavio kako će iduće akademske godine objediniti studentske, pozivne, projekte u kojima žele u kampusu izgraditi park velikana tako da se svake godine napravi pet do šest kipova hrvatskih velikana, ali i internacionalnih velikana tako kada, rekao je, nakon desetak godina dođu stranci u Kampusu - imaju što vidjeti.

"Park velikana bi bio naša povijesna memorija. Tako bi tamo među ostalim svoje mjesto našao kip Marka Marulića, Fausta Vrančića, kralja Trpimir i svi drugi naši velikani. To će se raditi interdisciplinarno i sudjelovat će članovi Umjetničke akademije, tekst o tome će napisati studenti Filozofskog fakulteta.

Napraviti će se na taj način da kada netko dođe sa svojim pametnim telefonom i priključi se da će 'moći pričati s takvim jednim likom'. Namjeravamo da to bude jedna interdisciplinarnost i modernost koja pokazuje da sveučilište sve to baštini", izjavio je Anđelinović.