Dnevne novosti

Splitska Trajektna luka pozvala državu da se uključi u rješavanje nagodbe zbog izgubljene koncesije

02.06.2017 07:19 SPLIT, 1. lipnja 2017. (Hina) - Uprava splitske Trajektne luke otvorenim je pismom pozvala predsjednika Vlade, glavnog državnog odvjetnika i ministra mora, prometa i infrastrukture da se uključe u postizanje nagodbe, tvrdeći da bi država na taj način izbjegla plaćanje štete toj tvrtki u iznosu, kako kažu, većem od 600 milijun kuna, koju Trajektna luka potražuje u sudskim postupcima, nakon što je 2016. izgubila pravo na koncesiju.

"Trajektnoj luci Split, tvrtki nositelju prvenstvene koncesije, nezakonito su oduzeta prava koja proizlaze iz stečenih prava. Kulminacija problema bila je u ljeto 2016., u vrijeme kada Vlada RH nije funkcionirala i kada se država pripremala na izvanredne parlamentarne izbore," stoji, uz ostalo, u otvorenom pismu kojeg je potpisao prokurist splitske Trajektne luke Damir Lovrić. Prokurist Lovrić je u izjavi za Hinu rekao kako su predstavnici Uprave te tvrtke prije dva tjedna bili u Državnom odvjetništvu RH i u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i tom su prigodom podnijeli službeni zahtjev da se državna tijela uključe u rješavanje problema u vezi a splitskom Trajektnom lukom.  "U protekla dva tjedna nakon našeg službenog zahtjeva nije ništa poduzeto, te ovim otvorenim pismom želimo potaknuti nadležne državne institucije da se angažiraju na prevladavanju poteškoća i pridonesu postizanju nagodbe", dodao je Lovrić. Jer, kako smatra, u suprotnom država će Trajektno luci morati namiri veliku materijalnu štetu. 

Podsjetio je da se na upravnom sudu u Splitu vodi sudski postupak na temelju tužbe Trajektne luke Split, kojom Trajektna luka traži nadoknadu materijalne štete od 370 milijun kuna uloženih u izgradnju lučkih kapaciteta, ako se ne ukine odluka o oduzimanju koncesije Trajektnoj luci i dodjeljivanju, kako smatra, nezakonite koncesije braniteljskoj udruzi "Legio Quarta."  "Na Trgovačkom sudu u jednom postupku tražimo naknadu štete od 59 milijuna kuna, a u drugom postupku naknadu štete od 262 milijuna kuna," rekao je Lovrić.   Po njegovu mišljenju, potrebno je angažiranje DORH-a u posredovanju četiriju sudskih postupaka koji se glede Trajektne luke vode na splitskom Općinskom sudu. "Dva postupka na Općinskom sudu vode se na temelju tužbe Trajektne luke radi utvrđivanja 'nedopuštenih izvanrednih otkaza' protiv 40 radnika koji su iz tvrtke Trajektna luka Split prešli u braniteljsku zadrugu 'Legio Quarta' i tako omogućili dobijanje koncesije toj zadruzi nakon čega je Trajektna luka ostala bez koncesije, te radi smetanja posjeda Trajektne luke u redovitom obavljanju lučkih poslova. Druga dva postupka na Općinskom sudu su protutužbe na naše dvije tužbe," objasnio je Lovrić. U otvorenom pismu također se navodi da Trajektna luka Split "očekuje postizanje mirnog dogovora, kako bi ta tvrtka mogla nastaviti poslovanje, a Republika Hrvatska izbjeći plaćanje štete koje do sada, bez kamata, premašuje 600 milijuna kuna."