Dnevne novosti

Komisija odbacuje poljske kritike protiv Timmermansa

30.05.2017 07:10 BRUXELLES, 29. svibnja 2017. (Hina), Europska komisija je odbacila je u ponedjeljak kritike poljskog ministra vanjskih poslova Witolda Waszczykowskog protiv prvog potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa kao "nepoznavanje uloge i strukture" te europske institucije.
 "Žao nam je što ministar u vladi ne razumije ulogu Komisije, njezinu strukturu i nadležnosti. Komisija je čuvar ugovora, zajedničkih interesa 28 zemalja članica i vladavine prava. Ona je kolektivno tijelo i sve se odluke donose na kolegiju. Svi njezini članovi su individualno i kolektivno potvrđeni u Europskom parlamentu", izjavio je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.  

Poljski ministar vanjskih poslova Waszczykowski rekao je u intervjuu da njegova vlada nema problema s EU-om ni s Komisijom, nego s prvim potpredsjednikom Komisije Fransom Timmermansom. "U Poljskoj vlada mišljenje da je ovo Timmermansov osobni križarski rat jer su stvari za koje nas optužuje davno riješene u parlamentu", rekao je Waszczykowski, dodajući da ne postoji "napetosti između EU-a i Poljske, između Komisije i Poljske, nego da postoje napetosti između jednog povjerenika i Poljske".  

Timmermans, koji je u Komisiji zadužen za međuinstitucionalne odnose, vladavinu prava i Povelju o temeljnim pravima, pokrenuo je istragu koja bi trebala ustanoviti krši li poljska vlada načela vladavine prava i trodiobe vlasti. Poljska vlada blokira imenovanje sudaca Ustavnog suda koje je imenovala prethodna vlada te donijela neka pravila koja su ocijenjena kao kršenje slobode medija.  

Timmermans je poteze poljske konzervativne vlade ocijenio kao prijetnju temeljima na kojima počiva Europska unija. Ministri za europske poslove zemalja članica prije desetak dana imali su na svom sastanku  pod točkom "razno" raspravu o vladavini prava u Poljskoj, na temelju izvješća prvog potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa. Komisija je u siječnju 2016. godine provela "preliminarnu procjenu", unutar Okvira za zaštitu pravne države, novog poljskog zakona o ustavnom sudu kako bi utvrdila jesu li njime prekršena pravila Europske unije.  

"Okvir za pravnu državu" je mehanizam koji je Komisija usvojila u ožujku 2014. nakon kritika da nije na odgovarajući način reagirala na prijetnje demokratskim standardima u Mađarskoj. Taj mehanizam se svodi na dijalog sa zemljom članicom kako bi se utvrdilo je li ta zemlja spremna promijeniti sporne zakone i postupke kako bi izbjegla aktiviranje članka 7 Ugovora o EU, koji predviđa suspenziju prava glasa državi članici koja ne poštuje temeljna načela i vrijednosti EU-a, a što dosad nikad nije korišteno.  

"Imali smo raspravu na temelju moga izvješća i postoji široki konsenzus da je vladavina prava u zajedničkom interesu i zajednička odgovornost europskih institucija i zemalja članica. Velika većina zemalja članica podržava nastavak dijaloga s poljskim vlastima kako bi se našlo rješenje za otvorena pitanja", rekao je Timmermans.   Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda je od dolaska na vlast odbacivala kritike iz Bruxellesa da je pravosuđe i javne medije stavila pod veću političku kontrolu i da krši temeljna prava i slobode.