Dnevne novosti

Kuščević predao ugovore za 19 projekata za razvoj komunalnoga gospodarstva

18.05.2017 07:25 VARAŽDIN/BELETINEC, 17. svibnja 2017. (Hina), Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević predao je srijedu u Beletincu u blizini Varaždina gradonačelnicima i načelnicima ugovore za 19 projekata koji se odnose na poticanje razvoja komunalnoga gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda na području Varaždinske županije, vrijednih nešto više od sedam milijuna kuna, od čega ministarstvo sufinancira 2,09 milijuna.
 "Prioritet je ove Vlade regionalni i ravnomjerni razvoj. Upravo je u tom cilju dodjela sredstava za 19 općina i gradova s područja Varaždinske županije. Projektima nastojim ujednačiti komunalne standarde diljem Lijepe naše", rekao je nakon potpisivanja ugovora Kuščević. Istaknuo je kako se ne smije dogoditi da oni koji žive u manjim sredinama "osjete hendikep, već moraju imati standard kao i ostatak Hrvatske".  

Kad je riječ o komunalnom standardu na sjeveru Hrvatske, ministar je ocijenio da je on dobar za razliku od Slavonije te Like i Dalmatinske zagore.  "Zato i postoji ova mjera za koju smo ove godine predvidjeli 40 milijuna kuna i zahvaljujući kojoj će se izgraditi kilometri nogostupa, javna rasvjeta ili pak vrtići", zaključio je ministar. Spomenuo je i mjeru energetske obnove objekata, gdje se samo u Varaždinskoj županiji trenutačno financira obnova 15 stambenih zgrada u vrijednosti 17 milijuna kuna te šest škola i vrtića u vrijednosti 15 milijuna.

Podsjetio je i na mjesec dana staru odluku Vlade o energetskoj obnovi javnih objekata, za što je osigurano 211 milijuna eura. Po ministrovim riječima, za taj će se program "moći aplicirati za otprilike mjesec dana". Ministar smatra da će taj program "podignuti građevinski sektor", a njime se ujedno ispunjavaju preporuke Europske komisije. 

Na traženje novinara komentirao je dobre rezultate u povlačenju novca iz europskih fondova. "Prvi put otkako smo članica EU-a, 2017. povukli smo više sredstava nego uplatili. Uplatili smo tri milijarde kuna, a povukli smo više od šest milijarda. Financijski je plan da se do kraja ove godine povuče nešto više od 13 milijarda kuna", istaknuo je ministar i dodao da je zemlji potrebna politička stabilnosti kako bi se svi ti programi doveli do kraja.