Dnevne novosti

Britanija želi velikodušan dogovor za državljane EU-a nakon Brexita

04.05.2017 07:13 LONDON, 3. svibnja 2017. (Hina/Reuters), London želi da državljani Europske unije koji već žive u Velikoj Britaniji nakon Brexita uživaju veoma slična prava kao i sada, rekao je u srijedu britanski ministar za izlazak iz EU-a David Davis.

Davis je naglasio kako je važno brzo dogovoriti budućnost prava europskih državljana u Britaniji i britanskih državljana koji žive u članicama EU-a nakon što ta država izađe iz EU-a 2019. jer nesigurnost predstavlja stres za te ljude. "Namjera je da oni dobiju velikodušan dogovor, veoma sličan onome što imaju sada, a naši britanski državljani u inozemstvu će dobiti isto", rekao je David za BBC radio. 

Njegov stav razlikuje se od onog premijerke Therese May kojeg je navodno iznijela na nedjeljnoj večeri s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung je o tom sastanku izvjestio kako je britanska čelnica tada rekla da neće biti problem riješiti to pitanje na način da se europski državljani u Britaniji tretiraju kao državljani trećih zemalja.

Juncker je tada navodno odgovorio da bi to predstavljalo velik problem jer državljani EU-a trenutno uživaju velik broj posebnih prava u Britaniji, te kako bi to onda uključivalo rješavanje detalja poput zdravstvenog osiguranja.

Davis je na BBC-u odbacio tvrdnje Financial Timesa da će EU od Londona tražiti da plati oko 100 milijardi eura svojih obveza prije izlaska iz saveza.

Također je demantirao napise novina The Times koje su napisale da će EU dopustiti May da pregovara samo s glavnim pregovaračem Europske komisije Michelom Barnierom, a ne s čelnicima država članica.