Dnevne novosti

Petrov u Bratislavi: Ciljane kontrole putnika umjesto nepreglednih kolona na granici

25.04.2017 07:20 BRATISLAVA, 24. travnja 2017. (Hina), Uredba EU o strožoj kontroli granice ne smije ugrožavati slobodu kretanja kao jednu od temeljnih vrijednosti Unije i stvarati goleme kolone na graničnim prijelazima, izjavio je u ponedjeljak u Bratislavi predsjednik Sabora Božo Petrov. 
Petrov sudjeluje je na Konferenciji predsjednika parlamenata članica Europske unije u Bratislavi, gdje se raspravljalo o budućnosti EU-a kao globalnog čimbenika u kontekstu suvremenih globalnih promjena te o ulozi nacionalnih parlamenata, priopćeno je iz Sabora.

U svom govoru sudionicima konferencije Petrov je istaknuo da europskim građanima, koji su sve zabrinutiji za svoju sigurnost, treba ponuditi jasne odgovore osmišljavajući sustavna, učinkovita i trajna rješenja za postojeće izazove.Kazao je i da odgovori na pitanja ilegalnih migracija, terorističkih prijetnji i drugih potencijalnih sigurnosnih prijetnji, između ostalog, leže u ciljanim kontrolama putnika.

Istaknuo je kako primjena Uredbe kojom se želi odgovoriti na potrebe za povećanim mjerama sigurnosti ne bi smjela ugroziti slobodu kretanja kao jednu od temeljnih vrijednosti Europske unije stvaranjem nepreglednih kolona na graničnim prijelazima, posebno ne između država članica Europske unije.

Istodobno je slovenski premijer Miro Cerar u slovenskom parlamentu rekao da će Slovenija nastaviti sustavne kontrole na graničnim prijelazima s Hrvatskom jer na to obvezuju promjene šengenske uredbe i tek će povremeno provoditi blaže ciljane kontrole, ovisno o procjeni rizika i duljini čekanja. Petrov je u Bratislavi također izrazio očekivanje da će se Hrvatska uskoro priključiti šengenskom prostoru te da će se proces proširenja Europske unije nastaviti.

U nastavku konferencije predsjednici parlamenata raspravljat će o praksama i najboljim primjerima približavanja parlamenata građanima, uporabi novih tehnologija za komunikaciju s građanima te sudjelovanju stručnjaka, predstavnika civilnog društva i građana u radu parlamenata.

Planirano je da će Konferencija završiti usvajanjem zaključaka o raspravljenim temama, a koji, među ostalim, sadrže i odluku o uspostavi zajedničke skupine za parlamentarni nadzor nad aktivnostima Europola koja bi trebala početi s radom nakon stupanja na snagu nove Uredbe o Europolu u svibnju ove godine.