Dnevne novosti

Tisuće u New Yorku pozivaju Trumpa da kaže koliko je platio poreza

18.04.2017 07:35 NEW YORK, 15. travnja 2017. (Hina/Reuters) - Tisuće ljudi okupile su se u subotu na prosvjedu na Manhattanu tražeći od predsjednika Donalda Trumpa da objavi koliko je platio poreza, iako on tvrdi da javnosti do toga nije stalo.
Organizatori "Poreznog mimohoda", jednog od više od 150 širom zemlje i drugdje, žele skrenuti pozornost na to da Trump odbija objaviti koliko je platio poreza, što su njegovi prethodnici uredno činili više od 40 godina. Organizatori su labava koalicija radničkih i ljevičarskih skupina s različitim ekonomskim programima.Osim u SAD-u, prosvjedi su planirani i u Europi, Japanu i na Novom Zelandu.

Prosvjedi su organizirani 15. travnja kada tradicionalno istječe rok za prijavu poreza, premda je ove godine taj rok odgođen za utorak."Plaćanje poreza je tipično američki", rekla je Claudia Stroie (49) iz Connecticuta. "On nije dostojan da predstavlja američki narod.""Ako ne dobijemo uvid u poreze koje je platio, nikada nećemo doista znati za koga radi", rekao je Joe Dinkin, glasnogovornik Stranke radničkih obitelji, jednog od organizatora prosvjeda.

Trump je u kampanji odbijao otkriti koliko je platio poreza, opravdavajući se da te podatke još obrađuje Porezna uprava. U rujnu je za ABC kazao: "Mislim da to nikoga ne zanima, osim neke novinare." Porezna uprava tvrdi međutim da može objaviti te podatke i dok je revizija još u tijeku.Mediji su objavili primjerak Trumpove prijave poreza za 2005. koji je pokazao da je platio 38 milijuna dolara poreza na prijavljeni prihod od skoro 153 milijuna dolara te godine.