Dnevne novosti

Plenković s Aderom o bilaterali i gospodarskim odnosima

13.04.2017 07:20 ZAGREB, 12. travnja 2017. (Hina), Premijer Andrej Plenković razgovarao je u srijedu u Zagrebu s predsjednikom Mađarske Janosom Aderom o bilateralnim odnosima te mogućnostima produbljivanja gospodarske suradnje, posebno u području trgovine, investicija i turističke razmjene, priopćio je ured premijera.
Ader boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.Plenković je u razgovoru kazao da je Mađarska važan gospodarski partner Hrvatske i ocijenio da su gospodarski odnosi dinamični te da se razvijaju kroz brojne sektore, od trgovinske i turističke razmjene, preko investicija do energetike i prometa.

"Međutim, postoji prostor za jačanje gospodarske razmjene", istaknuo je premijer.Prema priopćenju, dvije strane su naglasile važnost Mješovitog odbora za suradnju između dviju vlada kao zajedničkog okvira za održavanje odnosa na različitim razinama i stručnim forumima, za mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, kao i za hrvatsku nacionalnu manjinu u Mađarskoj.

Glede suradnje u okviru EU-a, Plenković i Ader su se usuglasili da je potrebno zajedničko djelovanje prema Europskoj komisiji kao i upravljanje procesima vezanim uz sustavne kontrole na granicama.Sastanku je prisustvovao i zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Robert Jankovics.