Dnevne novosti

Poslodavcima predstavljen paket mjera aktivne politike zapošljavanja

13.04.2017 07:25 ZAGREB, 12. travnja 2017. (Hina), Novi Vladin paket mjera aktivne politike zapošljavanja "Od mjere do karijere" predstavljen je u utorak u Hrvatskoj gospodarskoj komori poslodavcima, a državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo je kako se da se radi o pojednostavljenju procedure, smanjenju rokova i mogućnosti kombiniranja raznih mjera od obrazovanja, SOR-a pa sve do potpore za zapošljavanje.
Glavni cilj je podizanje zapošljivosti, usavršavanje i osposobljavanje nezaposlenih i teško zapošljivih osoba, starijih od 50 godina i osoba s invaliditetom, naglasio je Pavić. Ukupno 41 mjera sažeta je na devet, prilagođene su poslodavcima i želimo da ih koriste i tu prvenstveno mislimo na potpore za zapošljavanje gdje primjerice mogu dobiti do 75 posto "bruto 2" plaće, ako zapošljavaju osobe s invaliditetom i mogućnost stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR). 

U Hrvatskoj trenutno imamo nešto više od 220.000 nezaposlenih uz istodobno oglašenih slobodnih 20.000 radnih mjesta, istaknuo je Pavić i dodao kako je potreba za radnom snagom sve veća i gospodarstvo se oporavlja.

Predloženim mjerama želimo aktivirati što više nezaposlenih za tržište rada i napraviti kvalitetno posredovanje u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i mjere usmjeriti prvenstveno prema privatnom sektoru, istaknuo je. Ove godine očekujemo uključivanje više od 50.000 ljudi u mjere, prvenstveno osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada - osobe s invaliditetom i starije osobe, rekao je Pavić.

Napomenuo je kako je veliki broj zahtjeva za uključivanje u mjere zapošljavanja i vjerujemo da ćemo svih 50.000 osoba uključiti do kraja ove godine. Nadamo se da će broj nezaposlenih pasti ispod 200.000, a još nam je bitnije da povećamo broj zaposlenih. Glavni cilj Ministarstva rada bit će povećanje broja zaposlenih, naglasio je Pavić.

Među predstavljenim mjerama nalaze se i potpore za usavršavanje (d 15.000 kuna, pri čemu Zavod za zapošljavanje sufinancira do 70 posto), samozapošljavanje (sufinanciranje do 35.000 kuna), obrazovanje nezaposlenih (posebice za turizam, građevinarstvo i brodogradnju), osposobljavanje na radnom mjestu (za osobe sa završenom srednjom i osnovnom školom), javni rad, potpore za očuvanje radnih mjesta i "stalni sezonac".

Posebni savjetnik ministra rada Petar Šimić, i sam poduzetnik, naglasio je kako su mjere prvenstveno namijenjene obrtnicima poduzetnicima da bi što više nezaposlenih mladih osoba uključili u svijet rada te izrazio uvjerenost kako će u sinergiji dati rezultate.Novi paket mjera koji je usvojila Vlada RH stupio je na snagu 2. ožujka.