Dnevne novosti

Ministar Ćorić u Rijeci o zapošljavanju i financiranju Centra za rehabilitaciju

12.04.2017 07:10 RIJEKA, 11. travnja 2017. (Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić u utorak je u Rijeci razgovarao s gradonačelnikom Vojko Obersnelom i primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom, na temu primjene novih mjera aktivne politike zapošljavanja te rješavanja problema s financiranjem Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka. 
Ministar Ćorić je naveo kako je za niz novih mjera aktivne politike zapošljavanja u 2017. namijenjeno 1,5 milijardi kuna, od kojih je znatan dio iz europskog socijalnog fonda. "S novim fleksibilnijim, redefiniranim i jednostavnijim mjerama veliki naglasak je na konceptu samozapošljavanja te poticaje za zapošljavanje, prije svega nezaposlenih u privatnom sektoru", rekao je.  

Izrazio je punu spremnost ministarstva za rješavanje problema financiranja centara za rehabilitaciju u cijeloj zemlji, pa tako i riječkog. Ocijenio je da su djelatnici riječkoga centra obavili sjajan posao u prethodnom razdoblju. Župan Zlatko Komadina je ustvrdio kako je ministarstvo napravilo važne pomake u mjerama aktivne politike zapošljavanja. Te mjere, kaže, dijelom već sad koristi županijska uprava ili će ih koristiti, a mnogo će značiti i poduzetnicima koji imaju potrebu za deficitarnim kadrovima, poput onih u turizmu ili brodogradnji. 

Dodao je kako je kroz županijsku upravu prošlo mnogo mladih osoba temeljem programa stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, a zaposlilo ih se 23 putem javnog natječaja te su zamijenili starije zaposlenike koji su otišli u mirovinu. Brigu o zapošljavanju invalidnih osoba vodi, dodaje, i županija pa su na svakom natječaju, na kojem su se prijavile osobe s invaliditetom, one i dobile posao. 

Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je u gradskoj upravi, tvrtkama ili ustanovama povezanim s gradom dosad prošlo 600 osoba putem programa stručnog osposobljavanja. Izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom o modelu financiranja Centra za rehabilitaciju Rijeka.

"On je važan za osobe s nekim oblikom invaliditeta na tržištu rada i djeluje na području Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske županije pa i šire", rekao je gradonačelnik. Ministar Tomislav Ćorić ujutro je otvorio 10. Sajam poslova u Sveučilišnom kampusu na Trsatu.