Dnevne novosti

Ministarstvo pravosuđa najavilo jačanje Državnog odvjetništva

27.03.2017 07:43 ZAGREB, 25. ožujka 2017. (Hina), Ministarstvo pravosuđa objavilo je da u 2017. pokreće brojne aktivnosti u cilju jačanja i unaprijeđenja rada Državnog odvjetništva, a kako bi ta "sveobuhvatna reforma" bila do kraja provedena planiraju i izmjene niza zakona.
U tijeku je osiguravanje primjerenijih prostornih kapaciteta, dodatno zapošljavanje, unapređenje sustava kontinuiranog stručnog usavršavanja te uvođenje mogućnosti obavljanja studentske prakse u državnim odvjetništvima. Ugovoreno je i financiranje unapređenja informatičkog sustava u državnom odvjetništvu iz fondova Europske unije IPA 2012, ističu u Ministarstvu. 

Dodaju i da se daljnja informatizacija usmjerena na ubrzanje državnoodvjetničkog rada planira financirati iz Europskog socijalnog fonda.Najavljuju da će se s obzirom na planiranu reorganizaciju sudova "voditi računa o potrebnim izmjenama mreže državnih odvjetništava" koja će se uskladiti s planiranim izmjenama mreže sudova.

Kako bi se osigurali smještajni kapaciteti za rad državnih odvjetništava u Zagrebu planirano je preseljenje Uskoka u nove adekvatne prostore te preseljenje kaznenog odjela zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva do kraja svibnja 2017. blizinu Općinskog kaznenog suda.

Glavnom državnom odvjetniku najviše dva mandata

Novim Zakonom o državnom odvjetništvu Ministarstvo, među ostalim, planira sustavno uređenje ustrojstva, nadležnosti i rada državnog odvjetništva, ali i razraditi postupak imenovanja Glavnog državnog odvjetnika kojim bi se "mogućnost njegova reizbora ograničila na najviše dva mandata". Detaljnije bi se, najavljuju, razradilo i njegovo razrješenje, odnosno, prestanak dužnosti, kao i sustav prava i dužnosti državnoodvjetničkih dužnosnika.

Zakonom, kako ističu, "planiraju pojednostaviti rad državnih odvjetništava, ali i omogućiti primjenu modernih tehnologija". Jačanjem odredbi o pravosudnoj upravi žele omogućiti bolje upravljanje materijalno-financijskim poslovanjem što bi trebalo dovesti do znatnih ušteda u vremenu i sredstvima za rad.

U Ministarstvu najavljuju i zaseban zakon o Državnoodvjetničkom vijeću (DOV) koji bi regulirao rad tijela nadležnog za imenovanja, provođenje stegovnog postupka, ali i propisao ostale detalje o radu državnih odvjetnika i njihovih zamjenika. 

Žele donijeti i novi Zakon o Pravosudnoj akademiji kojim bi se preorganizirao rad te institucije i redefinirala uloga Državne škole za pravosudne dužnosnike. Iako u državnim odvjetništvima na raznim razinama Ministarstvo planira zapošljavanje novih 'tužitelja' i službenika popunjavanje nije predviđeno za Uskok gdje su, kako ističu, sve mjesta zamjenika glavnog državnog odvjetnika popunjena.