Dnevne novosti

Varaždin: Šprlje i Orepić predstavili pilot projekt ePodnesak

22.03.2017 07:30 VARAŽDIN, 21. ožujka 2017. (Hina), Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Ante Šprlje i Vlaho Orepić predstavili su u utorak na varaždinskom Prekršajnom sudu pilot projekt ePodnesek, za koji su obojica istaknuli kako predstavlja veliki korak u procesu digitalizacije unutar pravosudnog sustava. 
Sustav ePodnesak je servis elektroničke razmjene podataka između MUP-a i prekršajnih sudova, preko kojeg MUP ima mogućnost elektroničkog podnošenja četiri vrste prekršajnih akata - optužni prijedlog, prigovor protiv obveznog prekršajnog naloga, prigovor protiv prekršajnog naloga te izjavu za donošenje odluke o prekršaju na temelju sporazuma. 

"Naša želja je da se poslovni procesi u potpunosti, koliko je god to moguće, informatiziraju, da se suci i službenici rasterete nepotrebnog administriranja i da se papiri izbace iz prekršajnog sudovanja", poručio je Šprlje. Kao jedan od glavnih ciljeva naveo je suradnju policije i prekršajnih sudova na način da Hrvatska dobije primjereno sudovanje u grani prekršajnog prava, koje će doprinijeti boljem funkcioniranju države.   

"Ovaj pilot projekt s razlogom započinje u Varaždinu, jer se ovo područje u prošlosti pokazalo kao područje koje prihvaća nove ideje, koje radi na kvalitetnom razvoju pravosuđa i držimo da je ovo područje idealno područje za provođenje pilot projekta, da se prouče sve njegove prednosti i mane te da se one isprave", kazao je. Izrazio je nadu da će do kraja godine gotovo svi predmeti prema prekršajnim sudovima ići digitalnim putem, bez printanja i hrpe papirologije, što je označio velikim iskorakom za pravosuđe.  

Ministar Orepić također je naglasio da je ovo izniman iskorak u olakšanju cijele procedure. Rekao je da on osobno politiku doživljava kao sredstvo olakšavanja životnih problema ljudi, te da je ovaj projekt svakako jedan od takvih slučajeva kako bi standardne operativne procedure bile što brže, jednostavnije, dostupnije i racionalnije. Nada se da će do kraja godine ovo biti ustaljena praksa između dva ministarstva.