Dnevne novosti

Ministarstvo uprave predstavilo projekt "Omogućavanje pristupa hrvatskim javnim e-uslugama"

13.03.2017 07:15 ZAGREB, 10. ožujka 2017. (Hina), Ministarstvo uprave predstavilo je u petak projekt "Omogućavanje pristupa hrvatskim javnim e-uslugama unutar sustava e-Građani za EU/EEA građane", koji će omogućiti građanima iz drugih članica EU pristup javnim elektroničkim uslugama koje pružaju hrvatske institucije unutar sustava "e-Građani", koristeći njihove nacionalne vjerodajnice, odnosno sredstva za elektroničku identifikaciju izdana u drugim državama članicama EU. 
Ukupna vrijednost projekta iznosi 614.979 eura, a Europska unija sufinancira ga za 75 posto, tj. sa 461.234 eura. Ministarstvo uprave koordinator je i nositelj projekta, Financijska agencija (FINA) je tehnički operator, dok će razne hrvatske institucije svoje e- usluge ponuditi građanima država Europske unije. 

Pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku Bernard Gršić istaknuo je na predstavljanju, da je 1. srpnja 2016. godine počela primjena Uredbe o elektroničkoj identifikaciji i uslugama za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu Europske unije. 

Primjenom te uredbe će se, uz stalo, omogućiti uzajamno priznavanje nacionalnih sredstava za eletroničku identifikaciju te olakšano prekogranično pružanje brojnih elektroničkih  usluga na unutarnjem tržištu EU i zemalja Europskog gospodarskog prostora. Svrha projekta je promoviranje korištenja infrastrukture elektroničke identifikacije građana u zemljama EU kao i Europskog gospodarskog prostora, rekao je.

Projektom  "Omogućavanje pristupa hrvatskim javnim e-uslugama unutar sustava e-Građani za EU/EEA građane" provest će se tehničke i poslovno-normativne prilagodbe sustava e-građani, Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS) i javnih elektroničkih usluga za građane, izvijestio je Gršić. Projekt je počeo 15. lipnja 2016. i trajat će godinu dana. 

Partneri su mu Ministarstvo financija – Porezna uprava, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), Sveučilišni računski centar (Srce), Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNet), Agencija za znanost i visoko obrazovanje i Hrvatska turistička zajednica (HTZ), rečeno je na predstavljanju tog projekta u Ministarstvu uprave.