Dnevne novosti

Sabor danas o olakšavanju postupaka izvlaštenja

10.03.2017 07:59 SABORNICA
ZAGREB, 9. ožujka 2017. (Hina) - Hrvatski sabor danas sjednicu nastaviti raspravom o zakonskim izmjenama koje bi trebale olakšati i pojednostaviti postupke izvlaštenja, odnosno oduzimanja prava vlasništva uz tržišnu naknadu, a u cilju ubrzavanja investicijskog ciklusa u Hrvatskoj, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Praksa je naime pokazala da postupci izvlaštenja predugo traju, a složenost postupka sprječava investitore u provedbi projekata, osobito ostvarivanju prava na poticaje, potpore te onemogućava kreditna zaduženja i korištenje sredstava iz fondova Europske unije, navodi se u obrazloženju izmjena. 

Izmjenama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade uvodi se institut privremenog rješenja o izvlaštenju koji će s jedne strane investitorima, korisnicima izvlaštenja, omogućiti stjecanje vlasništva nekretnine, a istovremeno prijašnjim vlasnicima stjecanje naknade. Izmjenama se također pojednostavljuje postupak osiguranja dokaza o stanju i vrijednosti nekretnine, te produžuje rok za podnošenje prijedloga za izvlaštenje s dvije godine na četiri godine ako je interes države utvrđen odlukom Vlade.