Dnevne novosti

Potpisani ugovori o poduzetničkim kreditima u Sisačko-moslavačkoj županiji

08.03.2017 07:20 SISAK, 7. ožujka 2017. (Hina), Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić potpisao je u utorak sa čelnicima 12 jedinica lokalne samouprave dodatke ugovora o partnerstvu u provedbi projekta Poduzetnički krediti 2016. - 2017. godine, a kojima se omogućuje subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite.
 Sukladno ugovorima, Županija, odnosno gradovi i općine, subvencionirat će kamate poduzetničkih kredita s 1 do 2 posto, ovisno o namjeni, tako da će neki poduzetnici, koji ulažu u proširenje proizvodnje, moći koristiti kredite s kamatom od samo jedan posto. "Ovaj je projekt od poduzetnika vrlo dobro prihvaćen, pa je u prošlom projektu, kada je kreditni fond iznosio 100 milijuna kuna, iskorišteno čak 95 milijuna.

Tim je novcem sačuvano 300 radnih mjesta, a otvoreno je i 330 novih.  Već smo lani za aktualni projekt primili 14 prijava od kojih je odobreno 12 s iznosom 10 milijuna kuna, čime će biti otvorena 22 nova radna mjesta. Poduzetnički krediti su samo jedna od osam mjera poticanja poduzetništva, pa će uskoro biti raspisani novi natječaji", rekao je župan Žinić na potpisivanju ugovora u sjedištu županije.

Kako je rekao gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević, projekt poduzetničkih kredita je već pomogao mnogim poduzetnicima i obrtnicima, najviše u reprogramiranju ranijih kredita i pri otvaranju novih radnih mjesta. Mnogi od njih već su pokazali zanimanje i za nove kredite. U projekt je uključeno šest poslovnih banaka, koje omogućuju kredite s kamatom oko 5 posto i počekom na tri godine.

Dodatke ugovorima potpisali su predstavnici gradova Kutina, Petrinja, Novska, Glina, Hrvatska Kostajnica i Popovača, te općina Dvor, Majur, Topusko, Lekenik, Kukuruzari i Lipovljani. Najniži iznos kredita je 50.000 kuna, a visina kredita nije ograničena.