Dnevne novosti

Plenković zbog niza nepravilnosti s putnim nalozima zatražio od DORH-a da preuzme slučaj

07.03.2017 07:21 ZAGREB, 6. ožujka 2017. (Hina), Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da postoji još niz drugih slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti glede putnih naloga izdanih u vladi u prošlom vremenu zbog čega je od glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana zatražio da preuzme taj slučaj.
Premijer je na izvanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je bio i Cvitan rekao da je nakon afere s dnevnicama za koju se saznalo otprilike prije mjesec dana, zatražio od nadležnih službi u okviru vlade da uz slučaj posebnih savjetnika u vrijeme premijera Zorana Milanovića pregledaju i druge putne naloge.

Informacije koje je dobio, kazao je premijer, upućuju na zaključak da je da postoji još niz slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti glede putnih naloga izdavanih u proteklom vremenu, ukljućujući i vrijeme nakon mandata premijera Milanovića. Na pitanje odnosi li se to na Vladu Tihomira Oreškovića, premijer je odgovorio da će "sve pokazati istraga".

Plenković je rekao da je prije nekoliko dana obavijestio državnog odvjetnika o novim informacijama i sumnjama da su osim ta tri slučaja tu počinjena i druga kaznena djela osim ta tri slučaja.Od državnog odvjetnika Plenković je zatražio da DORH preuzme taj slučaj i da se temeljito istraže svi putni nalazi izdavani u vladi proteklih godina.

Cvitan, koji je također bio na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, rekao je da postoji sumnja na počinjenjenje kaznenog djela, a potencijalno se radi o zlouporabi položaja i ovlasti i krivotvorenju službene isprave.

Zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, SDP-ov saborski zastupnik i bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Tomislav Saucha uhićen je i pritvoren 10. veljače nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka.

Iz istražnog zatvora Saucha je izašao nakon što je Uskok ispitao sve svjedoke svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati.Tužiteljstvo sumnja da je Saucha na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura, a nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016.

Uskok tvrdi da je lažirano 117 putnih naloga na ime Milanovićevih savjetnika Slavka Goldsteina, Siniše Petrovića i Nevena Budaka, koji su istražiteljima otkrili da nisu bili na putovanjima ni primili dnevnice.