Dnevne novosti

UPUZ: Savjetovanje o primjeni Zakona o javnoj nabavi u zdravstvu

02.03.2017 07:33 ZAGREB, 1. ožujka 2017. (Hina), Novi Zakon o javnoj nabavi predstavlja značajan napredak u procesu definiranja kvalitete u zdravstvenoj zaštiti, s obzirom na specifičnosti postupaka javne nabave koji se provode unutar zdravstvenog sustava, ocijenjeno je na savjetovanju koje je u srijedu organizirala Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ).
Na savjetovanju je sudjelovalo više od 300 predstavnika zdravstvenih ustanova, zdravstvene administracije i poslovnog sustava, priopćeno je iz UPUZ-a. S obzirom da specifičnosti nabave roba i usluga u sektoru zdravstva imaju niz varijabli koje se mogu primjenjivati u provedbi natječaja prema važećem Zakonu, provoditeljima javne nabave u zdravstvenim ustanovama predstavljene su smjernice kako i na koji način provoditi natječaje za nabavu lijekova, medicinskog materijala te uređaja i usluga.

Na savjetovanju je istaknuto kako je predstojeći proces definiranja kvalitativnih parametara u odabiru ekonomski najpovoljnije ponude iznimno složen proces koji će, za razliku od dosadašnjih kriterija najniže cijene, realno definirati vrijednost za raspoloživi financijski okvir sustava, kaže se u priopćenju.

Liječnička struka neizostavan je čimbenik u definiranju načina provedbe procesa nabave obzirom da postojeća zakonska regulativa kroz Zakon o liječništvu definira liječnika kao autonomnog donositelja odluke o određivanju terapije. Istodobno, udruge pacijenata upozorile su da pacijenti kroz Zakon o pravima pacijenata mogu odbiti ili prihvatiti određenu terapiju, ističe se u priopćenju.