Dnevne novosti

Gradski službenik Kovačević na početku suđenja negirao krivnju u aferi "vrtić"

24.02.2017 07:15 ZAGREB, 23. veljače 2017. (Hina), Službenik u zagrebačkom Uredu za obrazovanje, kulturu i sport Nenad Kovačević rekao je na početku suđenja u aferi „vrtić“ da nije kriv za optužbu po kojoj je s dvojicom MUP-ovih stručnjaka za zaštitu od požara Božom Ljubičićem i Davorom Jurićem, te još dvojicom osumnjičenika, tražio mito od vlasnika zgrade koju je grad trebao unajmiti za potrebe dječjeg vrtića.
Kovačević je prema sumnjama Uskoka 2013. i 2014. kao viši stručni suradnik za pripremu i obradu dokumentacije vlasniku zgrade ponudio da će mu osigurati sklapanje ugovora o petogodišnjem unajmljivanju zgrade za potrebe dječjeg vrtića, s time da će dogovorena cijena najma iznositi osam eura po četvornom metru te još dva eura po četvornom metru pripadajućeg zemljišta.

Uvjet za to je navodno bio da vraća euro po 'kvadratu' zemljišta, odnosno 1750 eura mjesečno. Osim toga, vlasnik je za prvu godinu trajanja ugovora navodno trebao plati 20.000 eura unaprijed.Krivnju su pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda negirali i MUP-ovi stručnjaci za zaštitu od požara Božo Ljubičić i Davor Jurić te Marko Vučičević, dok je Goran Kosović, čiju je tvrtku za zaštitu od požara angažirao vlasnik zgrade, priznao krivnju.

Nakon uhićenja u studenom 2014. pojedini izvori tada su neslužbeno tvrdili da je vlasnik zgrade cijeli slučaj prijavio Uskoku koji je osumnjičenike više mjeseci nadzirao i pratio te ih nakon istrage optužio za primanje mita, trgovanje utjecajem te pomaganje u tom nedjelu.

Uskok sumnja da je tijekom pet godina, na koliko je trebao potpisati ugovor s Gradom, vlasnik zgrade trebao platiti više od 100.000 eura mita.Novac su od vlasnika zgrade optuženici su pokušali izvući i prilikom izrade atesta i elaborata potrebnih za prenamjenu objekta.