Dnevne novosti

Sisačko-moslavačkoj županiji posebna pozornost i pomoć

24.02.2017 07:25

SISAK, 23. veljače 2017. (Hina), Premijer Andrej Plenković je otvarajući sjednicu koja se održava u Sisku istaknuo kako time žele poslati poruku da vlada Sisak i Sisačko-moslavačku županiju vidi kao dio Hrvatske kojem je potrebno dati posebnu pozornost i pomoći u rješavanju brojnih gospodarskih, socijalnih, razvojnih infrastrukturnih pitanja kako bi se omogućio i potaknuo regionalni razvoj.

"Ova županija je prošla možda najteži put i posljedice procesa tranzicije od početka 1990-ih do danas. Nažalost, bilježi se i visok trend iseljavanja i smanjenja broja stanovnika za 15 posto od 2001. godine, odnosno 29 tisuća ljudi je manje na području županije i to je uistinu zabrinjavajuće za sve nas", rekao je Plenković.

Dodao je tome i velik broj nezaposlenih i posljedice razaranja u vrijeme velikosrpske agresije koje su na infrastrukturi i industrijskim objektima iznosile oko milijardu eura, a upozorio je i na zagađenost minskoeksplozivnim sredstvima. Stoga će se, naglasio je, učiniti sve da se završi proces razminiranja jer je to preduvjet za razvoj gospodarstva, posebice drvne industrije i poljoprivrede.

Niz odluka za poticanje razvoja Sisačko-moslavačke županije

Kako bi potaknula razvoj u Sisačko-moslavačkoj županiji Vlada je stoga na sjednici donijela niz odluka. U pogledu razvoja prometne infrastrukture, što je jedan od najvećih problema u županiji tu su izgradnja mosta preko rijeke Odre kod Siska i kružnog toka na trasi spojne ceste čvor Sisak – Sisak, u sklopu projekta Sisak – Lekenik te uvrštenje sanacije Mosta Gromova u Sisku u godišnji plan građenja i održavanja državnih cesta za 2017. kao i obnova važniji državnih i županijskih cesta.Ukupna je vrijednost tih projekta, naveo je Plenković, oko 250 milijuna kuna.

Gradu Sisku Vlada je darovala bivšu upravnu zgrade Željezare kako bi se ostvario projekt Tehnološkog parka Grada Siska, a županiji bivšu vojarnu u sisačkoj Lađarskoj ulici za unaprjeđenje djelatnosti visokog obrazovanja u županiji, dok je Sisačkoj biskupiji, odnosno Župi Svetog Pape Ivana Pavla II. u Petrinji darovano zemljište za izgradnju crkve.

"Mislim da upravo u ovoj županiji moramo staviti naglasak na obrazovanju i zadržavanju mladih", ističe premijer ocjenjujući kako će ovi objekti biti vrlo korisni.Nakon sjednice Vlade bit će potpisana i dva ugovora za dodjelu 70 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava namijenjenih za rekonstrukciju bolničkog kompleksa i uspostavu dnevne bolnice te rekonstrukciju bolničkog kompleksa i uspostavu objedinjenog hitnog bolničkog prijema u sisačkoj Općoj bolnici "Dr. Vuk Pedišić", istaknuo je premijer.

Ova je županija važna i zbog nalazišta nafte i prirodnoga plina, termalnih izvora, a ima potencijal u turizmu, rekao je premijer apostrofirajući Park prirode Lonjsko polje kao i vinske ceste."Za puno iskorištavanje ovih potencijala očekujem da ćemo na kvalitetan način poboljšati i projekte kroz natječaje za europske fondove i u konačnici realizaciju i apsorpciju tih sredstava", kazao je.

Premijer je prije sjednice zajedno s ministrima posjetio Sisačku rafineriju te naglasio da će Vlada u dijalogu s Inom nastojati "da radni i poslovni procesi imaju svoj nastavak i kontinuitet"."I da ova rafinerija, s obzirom na veliku tradiciju koju ima, bude jedan od bitnih aspekta gospodarstva Sisačko-moslavačke županije", poručio je.

Osvrnuo se i na kutinsku Petrokemiju kazavši da je to također izuzetno važna kompanija. "I ulažemo napore kako bi se pronašao strateški partner i na taj način unaprijedila proizvodnja i zadržala radna mjesta", poručio je.Žinić: 

Očekujemo partnerstvo s državom za razvoj županije

Podnoseći izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u Gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji, župan Ivo Žinić nakon toga je rekao kako je zadnja sjednica Vlade u Sisku održana prije deset godina. Tada su, dodao je, bili najavljeni mnogi veliki projekti, ali malo ih je ostvareno.Tako autocesta još uvijek nije stigla do Siska, sisačka luka na Kupi nije dovršena, kao ni željeznička pruga Sisak – Karlovac.

Temelj budućeg razvoja županije on vidi u golemim prirodnim resursima – nafti, plinu, kamenu i drvu te očekuje pomoć Vlade. Isto tako, naglašava i turističke potencijale. Pritom naglašava da ne očekuje "mrvice", nego iskreno partnerstvo, u što je i uvjeren.Upozorio je na tešku demografsku sliku te predviđanja da bi do 2030. godine u njoj, nastave li se sadašnji trendovi, moglo biti 50 tisuća stanovnika manje nego na zadnjem popisu.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček nultim prioritetom grada označila je upravo novi most na Odri na ulasku u Sisak te nabrojala nekoliko gradskih projekata koji su u tijeku, među kojima komunalnu luku s 200 vezova na Kupi, pročistač otpadnih voda i HEP-ovu kombiniranu kogeneracijsku elektranu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izvijestila je da je Agencija za investicije i konkurentnost pokrenula analizu stanja i izradila prijedlog investicijskog portfelja u županiji s ključnim sadržajima i lokacijama investicija, a ministar branitelja Tomo Medved najavio je da će u Petrinji biti uspostavljen veteranski centar u bivšoj vojarni "Zrin".

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pohvalio je tamošnje poljoprivrednike rekavši da je u zadnje vrijeme potpomognuto 150 projekata s preko 250 milijuna kuna, a ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac rekla je da se na području županije očekuje realizacija 47 projekata vrijednih ukupno 660 milijuna kuna, od čega 550 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković među važne projekte, čija se realizacija uskoro očekuje, naveo je izradu master-plana nove luke Sisak, izgradnja putničkog pristaništa na Kupi te komunalnog pristaništa u centru Siska, kao i ulaganja u željezničku infrastrukturu na području županije u ukupnom iznosu od 58,2 milijuna kuna.