Dnevne novosti

Sabor u srijedu o državnim potporama

15.02.2017 07:40 NOVAC

ZAGREB, 14. veljače 2017. (Hina), Hrvatski sabor u srijedu će raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o državnim potporama koje mu je predložila Vlada.

Tim se izmjenama u Zakon dodaju odredbe o transparentnosti državnih potpora te dopunjuju odredbe koje se odnose na registar potpora. Postizanje transparentnosti odnosi se na obvezu države članice Europske unije da na jednoj mrežnoj stranici objavi podatke o programima odnosno pojedinačnim državnim potporama koje premašuju iznos od 500.000 eura te ostale propisane podatke. S obzirom na njegove ovlasti koje ima po postojećem Zakonu, mrežna stranica na kojoj će se ti podaci objavljivati bit će stranica Ministarstva financija.

Predloženim izmjenama mijenjaju se i odredbe o sadržaju registra državnih potpora i potpora male vrijednosti, obuhvat registra se proširuje te se olakšava njegovo korištenje. U već ustrojeni registar tijela koja dodjeljuju potpore unosit će podatke svakodnevno, umjesto da ih dostavljaju jednom godišnje, a podaci koji će se objavljivati bit će detaljniji u odnosu na dosadašnje unose.

Svi podaci o dodijeljenim potporama bit će vidljivi pa će zainteresirani, a posebice poduzetnici, moći vidjeti jesu li potpore koje su dodijeljene npr. njihovim konkurentima zakonite.