Dnevne novosti

Z. Marić: Oporezuju se samo crkvene aktivnosti s ciljem ostvarenja prihoda

14.02.2017 07:25 ZAGREB, 13. veljače 2017. (Hina), Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak kako se poreznom reformom predviđa oporezivanje samo onih crkvenih aktivnosti koje imaju konotaciju gospodarske aktivnosti odnosno koje imaju za cilj ostvarivanje prihoda te dodao da je, po tom pitanju, uspostavljen dijalog s predstavnicima Katoličke crkve.
To je, kako je rekao, zapravo inačica onoga što vrijedi i za ostale neprofitne institucije.Marić je istaknuo da se ne predviđa oporezivanje aktivnosti i djelatnosti vezanih uz "'čistu' crkvenu djelatnost, kao što su milodari i razne vrste pomoći".Izvijestio je da su s s predstavnicima Katoličke crkve vodili "nekoliko vrsta i razina razgovora" te ustrvdio da su "na tragu dobrog konsenzusa".

Smatram da neće biti nikakvih većih problema, odgovorio je ministar Marić zamoljen da komentira iznenađenje pojedinih župnika zbog obveze plaćanja poreza na dobit, o čemu je pisao Večernji list. "Imamo aktivnu komunikaciju i s biskupima i članovima Hrvatske biskupske konferencije i svima koji su zaduženi za taj dio. U sklopu porezne reforme predviđeno je i ono što je, ako govorimo o Katoličkoj crkvi, na tragu ugovora koji imamo sa Svetom stolicom", izjavio je Marić ispred Ministarstva financija gdje je komentirao povećane procjene Europske komisije o rastu hrvatskog BDP-a.

Napomenuo je da su poreznom reformom posebno predvidjeli i olakšanje za one koji drže da je vođenje poslovnih knjiga možda prekompleksno pa je otvorena mogućnost paušalnog oporezivanja koje, ističe Marić, na jedan vrlo jednostavan, vrlo transparentan te u konačnici dobar način omogućava da se ta problematika adekvatno regulira.