Dnevne novosti

Plenković razgovarao s predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju

14.02.2017 07:25 ZAGREB, 13. veljače 2017. (Hina), Premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak u Banskim dvorima s predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Carmelom Agiusom, priopćeno je iz ureda hrvatskog premijera.
 S približavanjem kraja mandata MKSJ-a, Republika Hrvatska podržava tranziciju funkcija i odgovornosti na Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT), istaknuo je Plenković. Podsjetio je da je procesuiranje ratnih zločina i puna suradnja s MKSJ-om bio ključni politički kriterij u procesu pristupanja EU te napomenuo da Hrvatska i od svih drugih država očekuje punu suradnju s tim sudom.

Predsjednik Agius informirao je o inicijativi za osnivanje informacijskih centara, sukladno Rezoluciji 1966 (2010) Vijeća sigurnosti UN-a, koji bi omogućili dostupnost javnih podataka i arhiva MKSJ-a u regiji. Ti centri bi bili jako važni za promociju nasljeđa MKSJ-a među lokalnim stanovništvom, kao i za prijenos znanja Suda.

Plenković i Agius razgovarali su i o nadolazećim konferencijama i seminarima suda u okviru projekta „Dijalozi o nasljeđu“, kao i o potrebi intenziviranja regionalne suradnje u procesuiranju ratnih zločina.