Dnevne novosti

Rijeka: Predstavljen projekt povezivanja lokalnih jednica na županijski Informacijski sustav

09.02.2017 07:20 RIJEKA, 8. veljače 2016. (Hina), Projekt povezivanja jedinica lokalnih samouprava na Informacijski sustav prostornog uređenja Primorsko-goranske županije za brže i lakše korištenje podataka iz prostorno-planske dokumentacije, predstavljen je u srijedu u županijskom Zavodu za prostorno uređenje u Rijeci. 
Županijski Zavod za prostorno uređenje je za područje Primorsko-goranske županije izradio Informacijski sustav prostornog uređenja koji se koristi kod izdavanja akata prostornog uređenja i gradnje. Taj sustav omogućava izravan i neposredan uvid u kartografske prikaze prostornog plana županije, prostornih planova uređenja općina ili gradova, urbanističke i detaljne planove uređenja prikazane na ortofoto planovima, katastarskim planovima ili topografskim kartama. 

Ravnatelj Zavoda Adam Butigan rekao je da su u osnovi  tog Informacijskog sustava  prostorni planovi, kojih je u županiji 707. Obrađeni su i strukturirani tako da se mogu koristiti u Informacijskom sustavu, primjerice u županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša gdje se koriste za izdavanje građevinskih, urbanističkih i drugih dozvola. 

Informacijski sustav bit će koristan i građanima kako  bi oni, ako se to omogući, mogli informacije o stanju prostorno-planske dokumentacije iz sustava dobivati izravno ili u jedinicama lokalne samouprave, rekao je Butigan. Prostorno-planska dokumentacija  važna je i za investicije i novogradnje, dodao je. Obveza izrade Informacijskog sustava prostornog uređenja propisana je Zakonom o prostornom uređenju te Uredbom o informacijskom sustavu prostornog uređenja.

Sustav se temelji na podacima koji su obrađeni u GIS bazama usvojenih prostornih, urbanističkih i detaljnih planova uređenja na području županije i podacima obrađenima u aktima prostornog uređenja i gradnje, koji se izdaju u županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. 

Informatičko povezivanje JLS na županijski informacijski sustav prostornog uređenja u dijelu koji se odnosi na prostorno-plansku dokumentaciju je nadogradnja postojećih rješenja pojedinih lokalnih jedinica, ali i cjelovito rješenje za one koje nemaju razvijene svoje sustave. Takvim povezivanjem povećat će se učinkovito korištenje podataka, unaprijediti suradnja i kvaliteta upravljanja prostorom županije, kao i dinamika poslovnih procesa te smanjiti troškovi. rečeno je.