Dnevne novosti

U Zagrebu prijavljene 32 višestambene zgrade za energetsku obnovu

23.01.2017 07:15 ZAGREB, 22. siječnja 2017. (Hina), Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prihvatio je prijedloge za energetsku obnovu 32 višestambene zgrade u Zagrebu, za koje im je zagrebačko Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) dostavilo projektnu dokumentaciju, izvijestili su u nedjelju iz Fonda, dodajući da javni poziv za prijave za energetsku obnovu zgrada traje do 31. siječnja.
 Iz Fonda ističu da, nakon što je stručni tim Fondovog Sektora za energetsku učinkovitost detaljno pregledao projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu 32 višestambene zgrade, izdao je izjave o spremnosti projektnih prijedloga i te su prijave predane Fondovom Posredničkom tijelu razine 2.  

Budući da su se od prošle godine preko Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, za energetiku obnovu zgrada počela koristiti sredstva iz EU programa "Konkurentnost i kohezija“ sama procedura prijave je nešto složenija. U Fondu svu dokumentaciju pregledavaju po nekoliko puta te prijavitelje konzultiraju što da dopune ili eventualno izmjene u projektu kako bi on bio prihvatljiv za sufinanciranje, pojašnjavaju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

 Najveća zgrada koju je GSKG prijavio za obnovu je ona u Maretićevoj ulici u Utrinama. Popularno zvana "limenka“ izgrađena je 1969. godine, zgrada ima 9 ulaza i u njoj se nalazi 234 stana. Cijeli projekt je vrijedan više od 10 milijuna kuna, a nadaju se 60 postotnom sufinanciranju iz EU fondova. Nakon što završe radovi na obnovi stanarima bi se sadašnja potrošnja energije trebala prepoloviti, ističe se u priopćenju.   

Osim GSKG-a i drugi zagrebački upravitelji užurbano rade na doradi dokumentacije tako da se očekuju zahtjevi za obnovu oko 70-ak zgrada s područja Zagreba. Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost upozoravaju da je ostalo još malo vremena, jer javni poziv traje do 31. siječnja pa svim potencijalnim prijaviteljima sugeriraju da projekte što prije dorade i dostave na završni pregled.  

Kako bi se mogućnost pogreške svela na minimum pomoći će im i oko uvezivanja i pakiranja dokumentacije da se ne bi dogodio neki administrativni propust. Također poručuju da će do kraja poziva službe Fonda raditi i vikendom, a 31. siječnja radno vrijeme će produžiti do 23,59 sati, odnosno do samog službenog zatvaranja poziva. Do sada je stiglo više od 600 projektnih prijedloga za energetsku obnovu zgrada, njih 250 već ima kompletnu dokumentaciju te su dobili Izjave o spremnosti projektnog prijedloga, naveli su  iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost .