Dnevne novosti

Dubrovnik: Koncesija za žičaru dobila suglasnost Ministarstva financija

11.01.2017 07:15 DUBROVNIK, 10. siječnja 2017. (Hina), Nakon što je Ministarstvo financija izdalo suglasnost, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić na 27. sjednicu Gradskog vijeća, najavljenu za četvrtak, 12. siječnja, uputit će odluku o dodjeli koncesije za žičaru Dubrovnik-Srđ i ugovor o koncesiji, priopćila je u utorak gradska uprava. 
Kako navodi na svojim stranicama, više nema zapreke za dovršetak procedure i zaključenje ugovora, čime će financijska sredstva od koncesijske naknade konačno postati prihod gradskog proračuna, što je i zakonski definirano. Ugovor o koncesiji, u skladu sa zaključkom Gradskog vijeća, predlaže se na razdoblje od 10 godina s varijabilnom koncesijskom naknadom od 15 posto ostvarenih prihoda od prodaje karata za vožnju žičarom, a prijedlog ugovora sadržavat će i obvezu po kojoj su Excelsa nekretnine dužne platiti koncesijsku naknadu od 8. srpnja 2015., dana kad je stupilo na snagu posljednje odobrenje za rad žičare.

Iz Grada podsjećaju kako je to dogovoreno s tvrtkom vlasnika žičare na sastancima održanim u uredu gradonačelnika 30. lipnja i 6. srpnja 2015. Neposredno nakon što se prihvate na sjednici Gradskog vijeća, odluka i ugovor o koncesiji uputit će se Ministarstvu državne imovine kao pravnom sljedniku DUUDI-ja, Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstvu financija i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske jer će se prihvaćanjem tog ugovora te njegovim potpisivanjem od Grada Dubrovnika i tvrtke Excelsa nekretnina ispuniti svi uvjeti za zakonit rad žičare, zaključuje dubrovačka gradska uprava.  

Inače, prijepori u vezi s poslovanjem dubrovačke žičare traju već nekoliko godina, a po pretposljednjem modelu, Grad Dubrovnik na ime koncesije tražio je 15 posto od svake prodane karte na rok "do 50 godina". Na taj prijedlog suglasnost nije dalo Ministarstvo financija zbog nekoliko razloga, u prvom redu zbog vremenske nedorečenosti  Gradsko vijeće na sjednici krajem rujna prošle godine skratilo je rok "do 50 godina" na deset godina.