Dnevne novosti

Plenković: Procjena S&P-a dokazuje da je Vladina politika na dobrome tragu

23.12.2016 07:35 ZAGREB, 22. prosinca 2016. (Hina), Premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak na sjednici Vlade kako posljednje izvješće agencije Standard & Poor's i njezino povećanje izgleda za kreditni rejting Hrvatske s negativnih na stabilne dokazuje da je politika Vlade "na dobrome tragu".

"Projekcija je bolja nego proteklih osam godina. Mislim da možemo biti zadovoljni. I jedna od poruka u izvješću je bila da je Hrvatska, unatoč izvanrednim izborima, u proteklim mjesecima osigurala onu temeljnu i ključnu poruku naše vlade, o kojoj smo govorili i u vrijeme izborne kampanje. A to je politička stabilnost i kvalitetna ekonomska i fiskalna politika, koja ulijeva povjerenje i unutar zemlje, ali i svim međunarodnim financijskim institucijama i kreditnim agencijama koje nas procjenjuju i prate naše poteze.

Smatram da smo time dokazali da je politika Vlade na dobrome tragu", kazao je premijer.Drži da su usvajanje porezne reforme te proračuna za iduću godinu , a sve unutar 60 dana, očito indikatori koje "oni koji nas promatraju i ocjenjuju, smatraju kvalitetnima".

S&P objavio je prije tjedan dana da je zadržao dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no povećao je izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u devet godina. Poboljšanje izgleda analitičari S&P-a obrazložili su boljim nego što se procjenjivalo rastom gospodarstva i fiskalnim ishodom u 2016. godini jer nepovoljni učinci političkih potresa i prijevremenih izbora nisu bili toliko izraženi koliko su u toj agenciji očekivali.