Dnevne novosti

Vrhovni sud odbio Bandićevu žalbu u aferi "štandovi"

22.12.2016 07:20 ZAGREB, 21. prosinca 2016. (Hina), Vrhovni sud odbio je žalbu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se iz spisa u aferi "štandovi" izdvoje iskazi svjedoka koje je tijekom istrage tužiteljstvo ispitalo bez nazočnosti obrane optuženika.
Odluka u kojoj je zahtjev za izdvajanjem dokaza odbijen kao neosnovan objavljen je u srijedu poslijepodne na internetskoj stranici Vrhovnog suda.Vrhovni sud dao je za pravo prvostupanjskom sudu koji je po istom zahtjevu zaključio da zakonom nije propisana obveza državnog odvjetnika, odnosno Uskoka da u okviru tzv. državnoodvjetničke istrage obavještava okrivljenika i njegovog branitelja o ročištu na kojem se ispituju svjedoci.

Sud je naglasio i da će Uskokovi dokazi biti "podvrgnuti strogoj ocjeni vjerodostojnosti, ako optužnica bude potvrđena, jer se, bez neposrednog ispitivanja tih svjedoka na raspravi i omogućavanja obrani da iskoristi pravo na postavljanje pitanja, na takvim dokazima ne može isključivo ili u odlučujućoj mjeri temeljiti osuđujuća presuda".

Kada je obrana u listopadu tražila izdvajanje navodno nezakonitih dokaza, Uskok je tvrdio da je riječ o odugovlačenju postupka. No, Bandićeva odvjetnica Jadranka Sloković to je odbacila ističući da je riječ o povredi prava na dobru obranu."Za sada Županijski i Vrhovni sud takve prijedloge odbijaju, no mi smatramo da se u kaznenom pravu dosta stvari mijenja. Tako se mijenjaju i određeni stavovi i to će jedan dan možda biti dobar argument na sudu u Strasbourgu, s obzirom da sud u Strasbourgu smatra da to predstavlja povredu prava na pravično suđenje i povredu prava na dobru obranu", kazala je ranije Sloković.

Dodala je i da u ovom slučaju nisu tražili izdvajanje i snimki razgovora iz istrage kao što su to učinili u najvećoj Bandićevoj optužnici u aferi Agram. No, u međuvremenu Vrhovni je sud i taj prijedlog odbacio kao neosnovan. Uskok Bandića u aferi "štandovi" tereti da je zajedno sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi "U ime obitelji" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.