Dnevne novosti

Prihvaćen proračun Istarske županije za 2017.

20.12.2016 07:20 PAZIN, 19. prosinca 2016. (Hina), Vijećnici Skupštine Istarske županije u ponedjeljak su u Pazinu usvojili županijski proračun za 2017. u iznosu od 1,2 milijarde kuna - dio koji se odnosi na županiju iznosi 214 milijuna kuna ili 17,5 posto objedinjenog proračuna, a dio vezan na proračunske korisnike oko milijardu i 15 milijuna kuna, odnosno 82,5 posto proračuna. 
U proračun je uvršteno i osam amandmana, među kojima i onaj vijećnika Antona Rupnika iz Zelenih, po kojemu se 35.000 kuna izdvaja za uređenje Aule "Nello Milotti" na pulskom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Laburist Ticijan Peruško svojim je amandmanom, koji je Skupština prihvatila, osigurao 400.000 kuna za pulsko Sveučilište, odnosno za rad Sveučilišne knjižnice u Puli, najveće regionalne knjižnice s izrazito velikim i bogatim knjižničnim fondom. 

Prihvaćen je i amandman Kluba vijećnika IDS-HNS-Zeleni, kojim je predviđeno 100.000 kuna za uređenja zgrade na adresi Ruže Petrović u Puli zbog organizacije rada Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u jednoj smjeni. Na prijedlog SDP-ove vijećnice Tanje Vrbat Grgić, osigurano je dodatnih 50.000 kuna za županijsku Sportsku zajednicu, odnosno za međunarodnu biciklističku utrku "Istarsko Proljeće - Istrian Spring Trophy" Kategorija UCI 2.2. 

Županijskom upravnom odjelu za poljoprivredu osigurano je 200.000 kuna za pokretanje organske poljoprivredne proizvodnje pod nazivom Istra BIO Regija, a Upravnom odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu isto toliko dodatnog novca za rad Sportske zajednice Istarske županije. 

Nakon izglasavanja proračuna, župan Valter Flego zahvalio se vijećnicima na konstruktivnim prijedlozima i amandmanima, ističući kako će i dalje nastojati zadovoljiti sve potrebe građana Istre.  Načelnik PU istarske Dragutin Cestar na skupštinskoj je sjednici iznio informaciju o stanju sigurnosti na području županije u prvih devet mjeseci ove godine - u odnosu na isto razdoblje u 2015. godini, smanjen broj kaznenih djela za 12 posto, broj prekršaja protiv javnog reda i mira za 26 posto, a broj požara za 23 posto.