Dnevne novosti

Kujundžić: Imunološki zavod mora tražiti nova tehnička rješenja

20.12.2016 07:15 ZAGREB, 19. prosinca 2016. (Hina), Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak da je Vlada u proračunu za iduću godinu predvidjela sredstva za plaće zaposlenika Imunološkog zavoda, a sasvim je sigurno da Zavod ne ostaje na sadašnjoj adresi.
Za Imunološki zavod treba tražiti nova financijska i tehnička rješenja, jer je na sadašnjoj lokaciji s postojećom tehnologijom neodrživ, rekao je Kujundžić novinarima nakon otvorenja Centra za prostatu KBC-a Zagreb. To je mišljenje povjerenstva koje je, kaže ministar, bilo sastavljeno od 10 najboljih hrvatskih poznavatelja tehnologije proizvodnje derivata plazme, koji nisu bili opterećeni pripadnošću "pojedinim grupacijama ili strankama".

"Nažalost, njihovo izvješće kaže da se tamo više ne može proizvoditi, da treba tražiti novu lokaciju i novu tehnologiju, odnosno žurno napraviti studiju isplativosti", rekao je Kujundžić.Situaciju dodatno otežava pravni problem, jer je uz Imunološki zavod d.d. prije godinu i pol dana osnovana i javna ustanova Imunološki zavod za koju je Kujundžić rekao da je nastala samo kao "oblik traženja kako ljudima dati plaće".

Definitivno rješenje za Imunološki najvjerojatnije neće biti poznato do 31. prosinca, već će se čekati sve analize. One bi u idućih pola godine trebale bi pokazati može li Hrvatska sama investirati u novi prostor i tehnologije ili treba tražiti strateške partnere. Kujundžić pritom poručuje da Imunološki zavod svakako treba sačuvati, njegov brend i licence, tako da se nikakve odluke neće donositi naprečac.

Nastojat će se sačuvati proizvodnja derivata plazme, no proizvodnja cjepiva je upitna jer je izgubljeno tržište u svijetu, kaže ministar. Zaposlenici će nastaviti dobivati plaće, a Kujundžić se nada da će ih se moći što prije zaposliti na novom radnom mjestu.Novinare je zanimala i najnovija situacija vezana za migrante smještene na intenzivnoj skrbi, koji su pronađeni u subotu navečer u kombiju kod Novske u vrlo teškom stanju. "Na sreću, nitko nije životno ugrožen. Većina ih je još jučer otpuštena iz bolnice, a ostalih nekoliko bit će otpušteno danas i sutra", rekao je Kujundžić.