Dnevne novosti

SDP i HOK za lakše poslovanje obrtnika

14.12.2016 07:45 ZAVARIVAČ

ZAGREB, 13. prosinca 2016. (Hina), Stručne skupine SDP-a i Hrvatske obrtničke komore (HOK) u siječnju će se sastati kako bi razmotrili kojim bi se zakonskim izmjenama moglo olakšati poslovanja oko 76.000 hrvatskih obrtnika, zaključak je sastanka predsjednika SDP-a Davora Bernardića s predsjednikom HOK-a Dragutinom Ranogajcem.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajac rekao je da su obrtnici od novog predsjednika SDP-a dobili "podršku za rješavanje rada na crno, mijenjanje zakona o sprječavanju neregistriranih djelatnosti, ali i potporu u senzibiliziranju javnosti o važnosti strukovnih zanimanja"."Cilj nam je pomoći obrtnicima,  a time pomoći i Hrvatskoj. Dogovor je da se naše ekspertne skupine rade na otklanjanju prepreka u poslovanju  i razvoju strukovnog obrazovanja", rekao je Bernardić nakon sastanka.Istaknuo je važnost da se obrtnicima daju jednake mogućnosti kao i velikim poduzetnicima u Hrvatskoj.

Osvrnuo se i na poreznu reformu nazvavši je "hrvatskom sramotom"  koja se lomi preko leđa turizma, jednog od najperspektivnijih hrvatskih sektora."Porezna reforma u potpunosti se slomila preko leđa ugostitelja, a donesena je 5 do 12, i izglasana u samo nekoliko dana", ustvrdio je Bernardić."SDP je pružio ruku prema obrtnicima u želji da zajedno učinimo što bolji zakonodavni okvir kako bismo što bolje naplatili svoj rad i  otvarali nova radna mjesta", istaknuo je predsjednik HOK-a.HOK je, kaže, od Bernardića dobio potpore i za izmjene zakona koji koče obrtništvo - zbog kojih obrtnici gube previše vremena na administraciju umjesto da stvaraju nove proizvode i usluge. 

Ranogajac je naveo da je zbog krize i zakona o obrtu Hrvatska izgubila 24.000 obrtnika te podsjetio da  HOK tri godine čeka na ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o obrtu koja diskriminira obrtnike u odnosu na trgovačka društva"Poslije tri godine mislim da je vrijeme da se Ustavni sud oglasi i kažu da to nije u skladu s Ustavom", rekao je Ranogajac. Hrvatska obrtnička komora prije tri je godine zatražila ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o obrt koji, tvrde u HOK-u,  pravne osobe stavlja u povlašteni pravni položaj u odnosu prema obrtnicima.