Dnevne novosti

Socijaldemokrati pobijedili na parlamentarnim izborima u Rumunjskoj

12.12.2016 07:12 BUKUREŠT, 11. prosinca 2016. (Hina/AFP) - Socijaldemokratska stranka (PSD) uvjerljivo je u nedjelju pobijedila na parlamentarnim izborima u Rumunjskoj, godinu dana nakon ostavke premijera Victora Ponte optuženog za korupciju, pokazale su izlazne ankete.
Socijaldemokratska stranka (PSD) je osvojila 45 posto glasova i za 15 postotnih bodova pretekla snage desnog centra, prema prvim procjenama objavljenim nakon zatvaranja birališta u 21 sat.Čelnik PSD-a Liviu Draganea proglasio je pobjedu i najavio da će sljedećih dana pokrenuti pregovore sa svojim dugogodišnjim saveznikom strankom ALDE o stvaranju parlamentarne i vladine većine. "Sljedećih dana PSD i ALDE će početi razgovore o stvaranju nove većine u parlamentu ... današnje glasovanje jasno pokazuje želje Rumunja o novoj vladi", rekao je Draganea. Uz podršku starijih i birača iz ruralnih područja, PSD je iskoristio kampanju u kojoj je obećavao bitna povišenja plaća i mirovina u zemlji u kojoj je svaki četvrti stanovnik siromašan.

Glavni protivnici PSD-a, Nacionalna liberalna stranka (PNL) i savez Spasimo Rumunjsku (USR), dvije stranke desnog centra, nisu uspjeli iskoristiti nezadovoljstvo korupcijom i dobili su 21 odnosno devet posto glasova, prema prvim izlaznim anketama, što je manje u odnosu na ankete prije izbora.PSD bi trebao računati na podršku male liberalne stranke ALDE, koja će prema prvim procjenama uspjeti doseći pet posto glasova potrebnih za ulazak u parlament.U ozračju apatije i nepovjerenja u političare, stopa sudjelovanja je u nedjelju iznosila 40 posto, prema prvim procjenama.Nezadovoljni niskim plaćama i lošim stanjem infrastruktura, oko 3 od od 20 milijuna stanovnika je posljednjih godina emigriralo.Članica EU od 2007. Rumunjska je iz Bugarske druga najsiromašnija zemlja od 28 članica.