Dnevne novosti

Tolušić: Nema otpremnine ni bonusa Upravi Hrvatskih šuma

18.11.2016 07:10 VUKOVAR, 17. studenoga 2016. (Hina),  Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u četvrtak u Vukovaru uoči sjednice Vlade da članovima Uprave Hrvatskih šuma koji su dali ostavku ne namjerava isplatiti bonuse i otpremnine te najavio dolazak revizije u to javno poduzeće.
Jučer smo imali sastanak s predsjednikom i dva člana Uprave Hrvatskih šuma i postigli smo džentlmenski dogovor da oni odstupe sa svojih funkcija, uz otkazni rok od tri mjeseca, rekao je Tolušić u izjavi novinarima."Otpremnine i bonuse im ja ne mislim isplaćivati. To nitko tko radi u državnim institucijama ne bi trebao dobiti. To je sramota onoga tko je takve ugovore potpisivao i slagao, a to je moj prethodnik gospodin (Tihomir) Jakovina i to je nešto što ja apsolutno ne mislim i neću potpisati", rekao je Tolušić.

Najavio je da će Ministarstvo, bude li potrebno, pobijati te ugovore na sudu, pogotovo što su vezani uz dobit, te dodao da je pitanje je li ona takva kakvom je iskazana, što će provjeriti revizorske kuće nakon što dođe nova uprava. Ministarstvo je ranije danas objavilo da je Uprava Hrvatskih šuma - predsjednik Ivan Pavelić i članovi Marija Vekić i Ivan Ištok - dala ostavku.

Uz dogovor o sporazumnom raskidu ugovora o radu, ministar Tolušić izvijestio je sva tri člana Uprave kako nema namjeru isplatiti ni otpremnine ni višemilijunske bonuse, naveli su iz Ministarstva u priopćenju o jučerašnjem susretu čelnika Hrvatskih šuma s ministrom Tolušićem, kojeg je Vlada početkom studenoga imenovala jedinim predstavnikom države u Skupštini Hrvatskih šuma. 

Mediji već neko vrijeme pišu da Uprava Hrvatskih šuma tuži Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi predviđeni ugovorom koji je u ime Skupštine te tvrtke s upravom potpisao tadašnji, SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Tim je ugovorima predviđeno da članovi Uprave imaju pravo na bonuse u razlici dobiti tvrtke otkad su je preuzeli, a prema pisanju medija tri člana Uprave zbog bonusa za protekle godine pokrenuli su i sudsku tužbu i ukupno potražuju oko 5,2 milijuna kuna. Što se tiče salmonele u Konzumovim ćevapima, Tolušić je rekao da je jučer završena analiza, a danas utvrđen nalaz i obaviještena javnost.

Izvijestio je da su inspekcije postrožene i će biti još strože, kvalitetnije i jače.Na pitanje je li točno da u Hrvatsku dolazi višak mesa iz EU-a i može li se tomu stati na kraj, odgovorio je da se kontrole mogu i moraju postrožiti, kako bi bile kao i za hrvatske proizvode. "Nemam ništa protiv uvoza hrane u Hrvatsku, ali iste kvalitete kao ona koja se proizvodi na teritoriju RH", rekao je Tolušić.

Upitan može li se ubrzati sustav upozoravanja potrošača na zdravstveno neispravnu hranu, odgovorio je da je primjer današnje postupanje, kad je 15 minuta nakon utvrđivanja salmonele, o tome znala javnost.