Dnevne novosti

Udruga Naš Hajduk kupuje od tvrtke Tommy dionice Hajduka u iznosu od 35 miljuna kuna

17.10.2016 07:10 SPLIT, 16. listopada 2016. (Hina), Vodstvo udruge Naš Hajduk u nedjelju je poptisalo ugovor s predstavnciiam tvrtke Tommy po kojem od te tvrtke otkupljuje 24,53 posto dionica nogometnog kluba Hajduk u izosu od 35 milijuna kuna koje mora uplatiti u roku od 10 godina.
"Nakon nekoliko mjeseci pregovora postigli smo dogovor sa tvrkom Tommy da od nje kupujemo 24,53 posto dionica Hajduka za koje moramo platiti 35 milijuna kuna u sljedećih 10 godina," rekao je tajnik udruge Naš Hajduk Ivan Rilov nakon potpisivanja sporazuma upriličenog na popularnom splitskom trg Pjaca. Rilov je istaknuo kako danas počinje i akcija prikupljanaj sredstava za otplatu tih dionica koja se zove "Ili jesmo ili nismo." Pozvao je sve zainteresirane da se uključe u prvu akaciju prikupljanja novca az otplatu dionica kupljenih od tvrtke Tommy a koja će trajati do kraja studenog ove godine.

"U ovoj prvoj akciji svaki član je slobodan uplatiti koliko želi i može i za to će dobiti zahvalnice ali oni koji uplate 1911 kuna ili više od toga njihova imena će biti utkana u treći službeni dres Hajduka kojeg će igrači tog kluba nositi u idućoj sezoni," kazao je Rilov. Objasnio je kako je udruga Naš Hajduk od nogomtnog kluba Hajduk otkupila pravo na dizajn za treći dres za sljedeću sezonu te je odlučila u njega utkati imena onih koji za otkup dionica od tvrtke Tommy uplate najmanje 1911 kuna.

Broj 1911  simbolizira godinu osnutka nogometnog kluba Hajduk, koji je osnovan 1911. godine. Potpredsjednik Nadzornog odbora tvrtke Tommy Zoran Mamić je istaknuo kako prodajom dionica Hajduka, koje su bile u vlasništvu te tvrtke, udruzi Naš Hajduk, ta tvrtka želi poručiti kako ne želi stati na put navijačima"  Hajduka  te podržava ovaj projekat udruge Naš Hajduk.

"Za nas je ovo također povijesni dan jer javnost je odlučila da je to najbolji put za Hajduk i tu nismo htjeli navijačima stati na put. Mi nikada nismo željeli postati većinski vlasnici Hajduka iako su neki to govorili a ovim postupkom  pokazali smo da smo uz navijače Hajduka," rekao je Mamić. On je objasnio kako je danas potpisanim ugovorom s udrugoma Naš Hajduk tvrtka Tommy osigurala garancije za naplatu sredstava reguliranih ugovorom, to jest 35 milijuna kuna u sljedećih 10 godina.

"Imamo garancije, mi smo založili naše dionice, osnovali smo založno pravo i pravo otuđenja tako da udruga Naš Hajduk odmah raspolaže dionicama ali u slučaju da se  jedna godina ne otplati mi svoje dionice otkupljujemo po cijeni po kojoj smo ih prodali toj udruzi," kazao je  Mamić, dometnuvši kako tvrtka Tommy ima povjerenja u projekat udruge Naš Hajduk te je stoga danas i sklopila s njom ugovor o prodaji svojih dionica toj udruzi. Na upit novinara je li udruga Naš Hajduk spremna nastaviti kupovinu dionica ta da postane većinski vlasnik Hajduka, odnosno vlasnik 50 posto plus jedne dionice, Rilov je odgovorio potvrdno.

"Jesmo. Međutim kompletan pravni okvir zahtjeva pregovore i razgovore pa trebamo vidjeti kako to izrealizirati," kazao je Rilov dometnuvši kako mu je drago da i u splitskom Gradskom vijeću ima onih koji predlažu  da Grad Split koji je sada većinski valsnik 56 posto dionica Hajduka, dio svojih dionica usmjeri udruzi Naš Hajduk tako da ta udruga postane većinski vlasnik Hajduka. "Današnjim ugovorom šaljemo poruku opskurnim likovima koji  nas zovu svakakvim imenima, da je bilo dosta sa ismijavanjme i ruganjem našim idealima a to su: čast, odgovornost, stručnost i transparentnost. To je način na koji će funkcionirati Hajduk a garantiramo da će vrlo brzo ti ideali biti impregnirani ne samo u sve strukture hrvatskog nogmeta nego  i u hrvatsko društvo," poručio je Rilov.

Glasnogovornik kluba Hajdukovih navijača Torcide Damir Gruić je izjavio kako i Torcida podržava danas potpisani ugovor o kojem udruga Naš Hajduk otkupljuje dionice Hajduka od tvrtke Tommy. Svečanosti potpisivanja ovog ugovora, između ostalih nazočili su i nogometaši Hajduka i trener Marijan Pušnik  te predsjednik Uprave Hajduka Ivan Kos. Mnoštvo okupljenih na Pjaci tijekom ceremonije potpisivanja ugovora pjevali su pjesme u čast Hajduku a u trenutku potpisivanja ugovora zapaljene su bengalke i bačeno na trg mnoštvo bijelih papirića (konfeta).

Cijeli trg Pjaca je bio ukrašen transparentima s natpisima "Ili jesmo ili nismo", te "Hajduk živi vječno," a na okolnim su zgradma bili istaknuti portreti  s likovima Hajdukovih velikana, među ostilim: Tomislava Ivića, Vladimira Beare, Bernarda Vukasa, Farne Matošića, braće Kaliterne.... Također su bili istaknuti portreti dvojice preminulih vođa navijača Hajduka Žana Ojdanića i Pave Grubišića, a spominjanje njihova imena preko razglasa popraćeno je burnim i dugotrajnim pljeskom nazočnih.