Dnevne novosti

Sastao se Savjet za praćenje Strategije razvoja pravosuđa

05.10.2016 07:27 ZAGREB, 4. listopada 2016. (Hina), Ministar pravosuđa Ante Šprlje izvijestio je na sastanku Savjeta za praćenje Strategije razvoja pravosuđa da Ministarstvo trenutno radi na 16 zakonskih prijedloga, a predstavio je i projekte kojima je cilj unaprjeđenje sustava, izvijestilo je Ministarstvo.

Šprlje je članovima Savjeta ukratko predstavio pripremljene prijedloge projekata "Unapređenje i modernizacija pravosudnog sustava" te ostalih aktivnosti relevantnih za Ministarstvo pravosuđa kao što je sudska statistika 2013-2016, stoji u priopćenju.Prenose i ministrove riječi koji je kazao da su na web stranici Ministarstva pravosuđa dostupna kvartalna statistička izvješća o radu sudova te da je potrebno razraditi detaljnu analizu prikupljenih podataka i na taj način detektirati koja područja imaju, a koja nemaju uvjeta za kvalitetan rad.

Dodao je i da Ministarstvo pravosuđa smatra da su sudovi, državna odvjetništva, Hrvatska odvjetnička komora i Hrvatska javnobilježnička komora ključni partneri u daljnjem unaprjeđenju rada pravosudnog sustava te se će se u tu svrhu naći dosta zajedničkih tema sa ciljem vraćanja povjerenja građana u pravosudni sustav. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, dodaju u priopćenju, podržao je iznesena planove za razvoj pravosuđa.

Naglasio je i da treba održavati češće sastanke "vezano za izmjene Strategije razvoja pravosuđa i definiranja aktivnosti unutar Akcijskog plana, shodno specifičnostima i potrebama svakog od pravosudnog tijela".Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin također je izrazio zadovoljstvo iznesenim prijedlozima, kažu u Ministarstvu. Dodaju i da je za rješavanje sudskih zaostataka istaknuo "bolje upravljanje sudski resursima u smislu lakše preraspodjele sudaca, kao i uvođenje sustava pretvaranja govora u tekst".