Dnevne novosti

Hrvatski sabor u nedjelju otvara vrata građanima

05.10.2016 07:20 ZAGREB, 4. listopada 2016. (Hina), Četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti i sam Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada, Hrvatski sabor obilježit će u nedjelju, 9. listopada tradicionalnim Danom otvorenih vrata kada će građani bez prethodne najave moći ući u zgradu parlamenta, razgledati ju te se susresti s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom. 
Spomenuta manifestacija održava se dva puta godišnje - uz spomendan Dan Hrvatskoga sabora, 30. svibnja te uz državni blagdan Dana neovisnosti RH, 8. listopada, do sada je organizirana pet puta, a u nedjelju će to biti po šesti put. Svi građani koji žele vidjeti Sabor iznutra moći će to, bez prethodne najave, učiniti u nedjelju, od 10 do 17 sati.

Pod stručnim vodstvom, u grupama do 50 osoba, obići će prostore koji se ne mogu vidjeti u redovitim programima obilaska. U zgradu Sabora ulazit će na Trgu svetog Marka 6 uz uobičajeni sigurnosni pregled. Za osobe koje se otežano kreću ili su u invalidskim kolicima osiguran je pristup bez čekanja. Predsjednik Sabora Željko Reiner s građanima će se susresti u Sabornici u 11 sati. 

Dan otvorenih vrata po prvi je put u saborskoj povijesti održan 2013., u godini ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u prigodi 30. svibnja, Dana Hrvatskoga sabora. Manifestacija je to koja izaziva veliko zanimanje građana i zahvaljujući kojoj je saborskim hodnicima proteklih godina prošlo njih nekoliko tisuća. Organizira je saborska Služba za građane. 

Prije 25 godina, 8. listopada 1991., prvi saziv Hrvatskog sabora odlučio je raskinuti sve državnopravne sveze s bivšom državom, SFRJ, donio je odluku kojom je utrvrdio da Hrvatska više ne smatra legitimnim ni jedno tijelo dotadašnje jugoslavenske države. Sabor je tu odluku donio u dramatičnim okolnostima, u zgradi Ine u Šubićevoj ulici, izvan svoje zgrade na Markovom trgu, jer su dan prije, zrakoplovi neprijateljske Jugoslavenske vojske raketirali Banske dvore, odnosno radnu sobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.