Dnevne novosti

Plenković: Pregovori teku dobro, očekujem stabilnu vladu s jasnim programom

14.09.2016 07:45 KONFERENCIJSKA DVORANA

ZAGREB, 13. rujna 2016. (Hina), Predsjednik HDZ Andrej Plenković izjavio je u intervjuu za RTL kako  pregovori s Mostom teku dobro i bez ultimativnih tonova te naglasio kako očekuje stabilnu vladu s jasnim programom za četiri godine.

Istaknuo je kako HDZ želi, u pregovorima koji su tek počeli, od Mosta dobiti pojašnjenja njihovih sedam uvjeta koje čelnik HDZ-a vidi kao svojevrsnu političku poruku Mosta o tome na koji način bi se institucije i političke stranke trebale odgovorno ponašati prema ljudima. "Prema Mostu imamo puno respekta i želimo, ako je to moguće, dogovoriti suradnju. Ovo su razgovori, u biti pojašnjenja ovih sedam točaka koje je Most nazvao malim doprinosom za bolju Hrvatsku", rekao je Plenković.

Dodao je rekao kako su obavili razgovore i sa zastupnicima nacionalnih manjina ali da nije bilo govora o njihovu ulasku u Vladu. "Nismo razgovarali o davanju mjesta u vladi manjinama. Volio bih da manjine podrže rad buduće vlade, da nađemo modalitete suradnje, ali o konkretnim ministarskim mjestima nisam razgovarao ni s najbližim suradnicima, a kamoli s nekim drugim akterima".

Čelnik HDZ-a potvrdio je da je u posljednja dva dana bilo kontakata s nekim osobama iz Narodne koalicije i s HNS-om, ali bez ikakvih konkretnih dogovora."Postoje neki neformalni kontakti. Hrvatska je mala zemlja u smislu da se svi politički akteri poznaju, ali nikakvih konkretnih pregovora o budućoj koaliciji nije bilo. I s nekim ljudima iz Narodne koalicije bilo je kontakata zadnjih dva dana. Ne konkretno sa mnom, ali s nekim drugim suradnicima. Ali, bez ikakvih obaveza i dogovora. Naravno, u fazi kada je sasvim jasno tko je pobjednik izbora, pojedini partneri u toj koaliciji razgovaraju s HDZ-om".

Komentirajući ostavku Zorana Milanovića, Plenković je rekao kako "rezultati izbora imaju političke posljedice za čelnike stranaka" te da je Milanović "povukao logičan potez nakon šestog izbornog poraza".Upitan o što misli o mogućoj kandidaturi Tonina Picule za predsjednika SDP-a Plenković je odgovorio kako je to stvar SDP-a."Ne želim se miješati u to koga će SDP birati za predsjednika.

Gospodina Piculu poznajem, surađivali smo u Europskom parlamentu. No, to je na SDP-u da izabere svog kandidata, svoj smjer i svoje profiliranje".Na pitanje je li ga zvao bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i čestitao mu na izbornoj pobjedi, Plenković je odgovorio niječno.