Dnevne novosti

Ministarstvo socijalne politike i mladih o slučaju ovrhe malodobne djece u Nuštru

01.09.2016 07:35 ZAGREB, 31. kolovoza 2016. (Hina), Ministarstvo socijalne politike i mladih izvijestilo je u srijedu da će se o slučaju ovrhe malodobne djece u Nuštru, koji su tragično izgubili oba roditelja lani u svibnju, a o kojima ovih dana pišu pojedini mediji, očitovati nadležni Centar za socijalnu skrb Vinkovci, koji je donio odluku o promjeni skrbnika.

Tragičan događaj zbio se u svibnju 2015. kada je otac I.V. (30) u obiteljskoj kući ubio svoju suprugu  D.V. (31), a dvoje malodobne djece od  šest i dvije godine u proteklih 15 mjeseci boravili su kod djeda i bake, roditelja ubijene majke. No, vinkovački Centar je u postupku određivanja skrbništva donio odluku o dodijeli djece drugima djedu i baki, odnosno roditeljima oca, U Ministarstvu kažu da je Ravnateljica vinkovačkog Centra dužna objasniti slučaj u okvirima svojih zakonskih mogućnosti. 

Žalbu na odluku vinkovačkog Centra za socijalnu skrb Ministarstvo socijalne politike i mladih zaprimilo je 11. kolovoza ove godine, i od tada je u tijeku žalbeni postupak. "Budući da u interesu djece želimo odgovorno i temeljito uvidjeti je li Centar donio valjanu odluku ili je negdje ipak bilo propusta, slučaj nadziremo u svim aspektima, ali odluku ne smijemo i ne možemo donositi ishitreno i pod pritiskom javnosti", navodi se uz priopćenju Ministarstva.

Napominju i kako je Centar potpuno autonoman u donošenju ovakvih odluka, a Ministarstvo će kroz žalbeni postupak kao svojevrsni nadzor, detaljno analizirati nastale okolnosti kako bi se što prije donijela najbolja odluka u interesu zaštite  i prava djece. "Dok traje obrada slučaja u drugostupanjskom postupku pri Ministarstvu, preispitujemo odluku Centra za socijalnu skrb Vinkovci. No radi zaštite djece detalje s kojima smo upoznati ne možemo iznositi u javnost.

Iskreno nam je žao što je došlo do situacije u kojoj se ponovno traumatiziraju malodobna djeca i učinit ćemo sve što je u našoj nadležnosti da ih zaštitimo boreći se za njihova prava i dobrobit", ističu iz Ministarstva socijalne politike i mladih.