Dnevne novosti

Josipović razočaran kampanjom i istupom Milanovića

29.08.2016 07:25 VARAŽDIN, 28. kolovoza 2016. (Hina), Bivši predsjednik države i čelnik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović razočaran je dosadašnjim tijekom kampanje koja se jednim dijelom, po njegovim riječima, pretvorila u vrijeđanje, a posebno je razočaran istupima lidera SDP-a Zorana Milanovića.
Izjavio je to u subotu kasno navečer u Varaždinu za vrijeme posjeta Špancirfestu komentirajući na novinarsko traženje dosadašnji tijek kampanje."Vidimo da se kampanja pretvorila u jedno pljuvatorstvo i to nije dobro. Posebno sam razočaran nastupima lidera SDP-a koji se upustio u jedno, ne samo desničarenje, nego i u jedan gard koji nije primjeren državniku",  naglasio je Josipović ocjenjujući Milanovićevu retoriku posljednjih dana neodgovornu jer bespotrebno jača tenzije prema BiH-a i Srbiji.

Milanović je kritiziran u Hrvatskoj i regiji nakon što je u razgovoru s predstavnicima nekih braniteljskih udruga, čiji je transkript objavljen ovoga tjedna, srbijansku vlast nazvao "beogradskom čaršijom, koja se ponaša bahato", te "šakom jada", za BiH je kazao da nije ni država a za pitanje ustaškom pozdrava "Za dom spremni" odgovorio je da mu se "fućka za to".  

Za odgovor Vesne Pusić na Milanovićevu retoriku rekao je da je ona pogodila bit problema. Pusić je ocijenila da  treba prestati s pretjerivanjem u odnosu na BiH i Srbiju, a srbijanski Zakon o regionalnoj jurisdikciji treba ukloniti kroz bilateralne pregovore "Na neki način ova oštra, i rekao bih bezobrazna retorika prema susjedima, želi se prikazati kao borba za nacionalne interese i domoljublje. Takav gard je direktno protiv nacionalnih interesa jer je nacionalni interes riješiti problem. Kod Srbije su problem optužnice za koje bismo željeli da ne budu aktivne i da naši ljudi ne budu uhićeni negdje u inozemstvu i transferirani u Srbiju.

Racionalni pristup nije vrijeđati i rušiti mostove nego upravo obrnuto", izjavio je Josipović.Po njemu je rješenje sjesti za stol, jasno reći svoja očekivanja i riješiti to bilateralnim sporazumom kakvog je, ističe Josipović, predlagao upravo on kada je predsjednik Srbije bio Boris Tadić. Naglasio je da je Milanović kao premijer imao u to vrijeme priliku da prihvati takav sporazum i tada se, mišljenja je Josipović, slučajevi kao Purda ne bi događali.Što se tiče rezultata izbora Josipović očekuje sličan ishod kao i na prošlim izborima s nekim malim razlikama. Stava je da je prošlo premalo vremena od prošlih izbora i da birači ne mijenjaju samo tako svoje mišljenje u osam ili devet mjeseci.

"Ono što očekujem da će vrlo vjerojatno Most biti taj koji će odlučivati tko će formirati Vladu. Očekujem da će ovom prilikom Most, za razliku od vrlo neobične pozicije kada je rušio vladu koju je i samo gradio, raditi na jednoj stabilnoj Vladi", rekao je Josipović. Bivši predsjednik je stava da Hrvatskoj treba stabilna Vlada jer je zemlja u ozbiljnoj gospodarskoj, ali i ozbiljnoj društvenoj situaciji. "Ova eskalacija jednog neodgovornog desničarenja je nešto što urušava vrijednosti hrvatskog društva i nadam se da će nova vlada učiniti sve da se ti negativni trendovi u gospodarstvu i u društvu zaustave",  zaključio je Josipović.

Na kraju je ponovo pozvao članove stranke i birače da svoj glas daju lijevim ili centrističkim strankama.Josipović je vrijeme u Varaždinu proveo u društvu stranačkih kolega te bivših koalicijskih partnera, predsjednika i potpredsjednice Narodne stranke-Reformisti, Radimira Čačića i Natalije Martinčević. Budući da Josipović danas slavi rođendan stranački kolege iznenadili su ga u sinoćnjem posjetu Varaždinu rođendanskom tortom.