Dnevne novosti

Koalicija Pomak traži ocjenu ustavnosti Programskih pravila HRT-a o praćenju izbora

26.08.2016 07:30 ZAGREB, 25. kolovoza 2016. (Hina), Koalicija Pomak, koju čine HSP, HČSP, Obiteljska stranka i Akcija za bolju Hrvatsku, podnijela je u četvrtak ustavnu tužbu zbog HRT-ovih Programskih pravila za praćenje izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016. godine, zbog pravila o sučeljavanju koja smatraju diskriminirajućim i protuustavnim.
Sporna im je odredba koja se odnosi na praćenje izbora koja govori da će HRT naručiti od jedne agencije istraživanje temeljem kojeg će pozvati na televizijsko sučeljavanje sve stranke koje prelaze 4 posto potpore u barem jednoj izbornoj jedinici.Predali smo zahtjev za ocjenu ustavnosti HRT-ovih pravila o praćenju izbora jer se radio o diskriminaciji i svojevolji HRT-a. Svi subjekti u izbornom procesu moraju biti jednaki, a ovdje je narušeno to načelo, ocijenio je odvjetnik Mate Knezović, predsjednik Obiteljske stranke.

Neprihvatljivo je da HRT naručuje agenciju i temeljem nekih drugih istraživanja određuje koga će dovesti na sučeljavanje ili ne, rekao je. HRT se mora vratiti u okvire ustava i zakona, kaže Knezović koji očekuje da će Ustavni sud o zahtjevu za ocjenu ustavnosti odlučiti u roku 24 sata ili najkasnije tri dana. Na upozorenje novinara da je ta pravila odredilo Državno izborno povjerenstvo (DIP) rekao je kako je DIP-ova vjerodostojnost ozbiljno narušena, jer je tamo jedna osoba "koja je sama priznala da je kriminalac", a DIP se treba pridržavati Ustava i zakona.