Dnevne novosti

Merkel razgovara s čelnicima EU-a, Orešković u subotu u Njemačkoj

23.08.2016 07:25 BERLIN, 22. kolovoza 2016. (Hina), Njemačka kancelarka Angela Merkel susretom s talijanskim premijerom Matteom Renzijem i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u ponedjeljak u Italiji započinje seriju susreta s državnicima zemalja Europske unije u sklopu koje bi se u subotu u Mesebergu pored Berlina trebala sastati i s tehničkim predsjednikom hrvatske vlade Tihomirom Oreškovićem.
"U subotu će kancelarka Angela Merkel u vladinom gostinskom dvorcu Meseberg na radnom ručku primiti hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića, austrijskog premijera Christiana Kerna, bugarskog premijera Borisa Borisova i slovenskog predsjednika vlade Miroslava Cerara", priopćila je njemačka vlada u ponedjeljak. Susret državnika u subotu je zatvoren za javnost. Dan prije, u petak, Angela Merkel će se na istom mjestu susresti s premijerima Nizozemske, Švedske, Finske i Danske. Nakon današnjih razgovora s Renzijem i Hollandeom u Italiji, Merkel će posjetiti nekoliko zemalja Europske unije.

U sklopu mini-turneje Angela Merkel će posjetiti Estoniju, Češku i Poljsku. Na kraju posjeta Poljskoj, u petak, kancelarka Merkel bi se trebala naći i s čelnicima zemalja Višegradske skupine, Slovačke, Mađarske, Poljske i Češke. "Ovaj radni tjedan kancelarke Angele Merkel je u znaku razgovora o Europskoj uniji", rekao je glasnogovornik savezne vlade Steffen Seibert. Razgovori služe za pripremu neslužbenog summita Europske unije koji bi se sredinom rujna trebao održati u Bratislavi.

Očekuje se da će tijekom susreta s čelnicima zemalja Europske unije Angela Merkel pokušati pronaći zajedničko stajalište preostalih 27 članica glede izlaska Velike Britanije iz EU-a te suočavanje s opasnošću rastućih nacionalizama u Europi. "Njemačka kancelarka želi razgovarati o potezima koji će biti vidljivi svim građanima Europske unije", rekao je vladin glasnogovornik Seibert.