Dnevne novosti

ZSE: Crobexi ojačali drugi tjedan zaredom, promet porastao

22.08.2016 07:30 ZAGREB, 21. kolovoza 2016. (Hina), Crobex indeksi Zagrebačke burze prošloga su tjedna blago ojačali, ostvarivši dobitke drugi tjedan zaredom, uz nešto povećan promet, pri čemu se najviše trgovalo dionicom Valamar Riviere.
Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,36 posto, na 1.792 boda, a Crobex10 za 0,94 posto, na 1.041 bod. Oba indeksa dosegnula su najviše razine od 18. kolovoza prošle godine. Redovni promet dionicama dosegnuo je 43 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna više nego tjedan dana prije. "Crobex je protekloga tjedna ponovno ojačao, drugi tjedan zaredom, pa je od početka godine u plusu gotovo 6 posto. Prosječni dnevni redovni dionički promet dosegnuo je pritom 8 milijuna kuna", kaže Tajana Štriga, mlađa analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Addiko banke.

Kako dodaje, od početka kolovoza prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 6,6 milijuna kuna, što je 46 posto niže u odnosu na 2015. a 24 posto niže u odnosu na 2014. Posljedica je to, kaže, uvođenja poreza na kapitalnu dobit od ove godine i nedostatka važnijih vijesti. Najviše se prošloga tjedna trgovalo dionicom Valamar Riviere, kojom je ostvareno 8,8 milijuna kuna, a cijena joj je pritom skočila 6,59 posto, na 28,95 kuna. Tijekom tjedna dosegnula je i rekordnu razinu do 29,87 kuna. "Vidimo po ovotjednom fokusu investitora na Valamar, koji je objavio da ujesen kreće s radovima na izgradnji dva luksuzna ljetovališta u Rapcu, u što ulaže oko 500 milijuna kuna, da investitori prate pozitivne vijesti, no trebalo bi ih biti više kako bi oni više trgovali nakon uvođenja poreza na kapitalnu dobit", napominje Štriga.

Kako ističe, zarade turističkih kompanija podupiru rast cijena u tom sektoru, pa je tako Crobexturist od početka godine u plusu gotovo 15 posto. "Izgledna je i dalje pozitivna izvedba Crobexa do kraja godine jer imamo solidna očekivanja gospodarskog rasta i izvedbe turističkih kompanija. Jedini silazni rizik proizlazi zbog očekivanog usporavanja gospodarskog rasta u hrvatskim glavnim trgovinskim partnerima, što bi potencijalno moglo utjecati na zarade izvoznih kompanija" zaključuje Štriga. Nakon Valamara, po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s prometom od 3,5 milijuna kuna. Cijena joj je porasla gotovo 1 posto, na 143,95 kuna.Znatniji promet ostvaren je i povlaštenim izdanjem Adrisa, gotovo 3 milijuna kuna, uz rast njezine cijene za 0,8 posto, na 403,2 kune.

Najveći skok cijene među likvidnijm izdanjima ostvarile su prošloga tjedna dionice Badela 1862, za 16,3 posto, te Petrokemije, za 9 posto. Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić u petak je nakon sjednice Vlade izjavio da se dionički udjel države u crikveničkom Jadranu neće prodavati nego će biti zalog za zaduženje Petrokemije za vraćanje njezinog duga od oko 200 milijuna kuna PPD-u, o čemu bi Vlada mogla donijeti odluku idući tjedan.

Mediji pišu da bi dionice Jadrana Vlada trebala dati kao jamstvo Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) za odobrenje hitnog kredita Petrokemiji, vrijednog 200 milijuna kuna, kojim bi se kutinskoj tvrtki trebala omogućiti sanacija duga prema dobavljačima prirodnog plina.S druge strane, znatniji cjenovni pad zabilježile su prošloga tjedna dionice Kreditne banke Zagreb, za 20 posto, te Đuro Đaković Holdinga, za 12,2 posto.