Dnevne novosti

HRT: Potvrđeno održavanje javne televizijske debate čelnika HDZ-a i SDP-a na Hrvatskoj radioteleviziji

09.08.2016 07:25 ZAGREB, 8. kolovoza 2016. (Hina), Hrvatska radiotelevizija (HRT) priopćila je u ponedjeljak kako će u petak 12. kolovoza u 20 sati na Prvom programu Hrvatske televizije emitirati televizijsku debatu između predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.
Bit će to prva javna televizijska debata predsjednika dviju najutjecajnijih političkih stranaka u RH nakon više od 13 godina, a održat će se uoči početka predizborne kampanje za predstojeće izvanredne parlamentarne izbore, navode u priopćenju. Uvjeti za održavanje televizijske debate stvoreni su, ističu, nakon što je iz središnjice HDZ-a u ponedjeljak poslijepodne stigla pismena potvrda dolaska Andreja Plenkovića. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović svoj je dolazak potvrdio prošloga tjedna.

 Voditelj sedamdesetominutne televizijske debate bit će Mislav Togonal, a čelnici dviju političkih stranaka raspravljati će o unutarnjoj i vanjskoj politici, gospodarstvu i financijama, zdravstvu i socijalnim pitanjima, natalitetnoj politici i obrazovanju te o svjetonazorskim pitanjima. U skladu s Programskim pravilima za praćenje izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016. godine Hrvatska radiotelevizija tijekom predstojeće predizborne kampanje obvezala se organizirati i emitirati i najmanje jedno predizborno televizijsko sučeljavanje kandidata na predstojećim izborima, a o terminu sučeljavanja pravodobno će obavijestiti javnost.  

Glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka potvrdio je Hini kako će čelnik te stranke Andrej Plenković, u skladu s demokratskim standardima, izići na sučeljavanje što su danas i službeno potvrdili. "Mi smo još prije tjedan dana potvrdili HRT-u dolazak predsjednika SDP-a, no do danas smo čekali drugu stranu da se očituju", izjavila je glasnogovornica SDP-a Danica Juričić. Prirodno bi bilo, kaže, da su se, po uzoru na demokratske standarde u svijetu, čelnici SDP-a i HDZ-a našli u debati još i ranije, ako se željelo zaista razgovarati o gospodarskim programima, a ne o ideologijama.