Dnevne novosti

DORH opovrgnuo izjave da nitko nije procesuiran za ratni zločin u Dalju

02.08.2016 07:25 ZAGREB, 1. kolovoza 2016. (Hina), Državno odvjetništvo RH u ponedjeljak je opovrgnulo izjave da "nitko još nije procesuiran" za ratni zločin u Dalju i da "za taj zločin nitko do sada nije odgovarao".
Iz DORH-a poručuju kako te izjave nisu ni točne niti provjerene te podsjećaju kako je nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, u više navrata, tijekom posljednjih godina, pravovremeno i istinito izvješćivalo o odlukama u predmetima vezanim za ratni zločin u Dalju. "Iz svih objavljenih priopćenja kao i tekstova ispravaka te tekstova odgovora na objavljene netočne informacije razvidno je upravo procesuiranje počinitelja spomenutih ratnih zločina", ističu iz DORH-a te napominju da su na tu objavu ponukani izjavom ratnog zapovjednika daljske policije Ivana Kovčalije.

On je u Dalju rekao da su podnijeli kaznenu prijavu protiv 150 osoba s imenima i prezimenima još 1994., ali im je najveći teret što sudbena vlast do sada ništa nije učinila da se krivci kazne. U Dalju, nedaleko od Osijeka, u ponedjeljak je obilježena 25. obljetnica krvavog masakra 1991. kad je rano jutro prvoga dana kolovoza počeo napad na policijsku postaju te je život tada izgubilo 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri Civilne zaštite, a samo je jedan policajac preživio.