Dnevne novosti

Tolušić: u šest mjeseci povukli sredstava iz EU fondova kao bivša vlada u cijeloj 2015.

01.08.2016 07:15 SLAVONSKI BROD, 29. srpnja 2016. (Hina), Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić u petak je Slavonskom Brodu odgovarajući na pitanje novinara rekao da je Vlada u šest mjeseci povukla istu količinu sredstava iz EU fondova kao bivša vlada u cijeloj 2015. godini te najavio da će se do kraja godine taj iznos udvostručiti u odnosu na prošlu godinu".
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Zajednički doprinos poboljšanoj transnacionalnoj spremnosti u hitnim situacijama na području sliva Save“ potpisan je  između Agencije za regionalni razvoj RH i Brodsko-posavske županije u okviru IPA prekograničnog programa suradnje Hrvatska – Srbija 2007.-2013. Na potpisivanju je nazočio i  ministar Tolušić koji je na upit novinara komentirao najave iz SDP-ovog predizbornog programa o povlačenju više sredstava iz EU fondova. 

"Ja ne pratim SDP-ov predizborni program, ali ako misle povlačiti više sredstava iz EU to je definitivno hvale vrijedno jer su do sada povukli vrlo malo. S obzirom na to  kako su radili i koliko su povlačili, bojim se da to neće ići u dobrom smjeru. Onako kako mi radimo – pokazujemo kako se može. Mi smo u šest mjeseci povukli istu količinu sredstava kao bivša vlada u cijeloj 2015. godini, a do kraja godine ćemo taj iznos udvostručiti u odnosu na prošlu godinu", rekao je Tolušić.

Podsjetio je na niz otvorenih natječaja i najavio onaj o energetskoj učinkovitosti za građane. "Njega smo malo čekali jer želimo postići da naši građani u Brodsko-posavskoj županiji imaju poticaje sto posto za obnovu kuća, a ne 50 koliko je sada predviđeno. I to je jedini razlog zašto natječaj kasni, a ja mislim da se svi možemo strpiti da pustimo mene i moje suradnike da odradimo svoj posao i da građani, konkretno Brodsko-posavske županije kad budu mijenjali fasadu, stolariju, krovište imaju poticaj do 100 posto", rekao je Tolušić.Na pitanje novinara vjeruje li da će isti posao raditi i u novoj vladi, Tolušić je rekao kako je siguran da će vladu konstituirati HDZ, a da kandidata ima puno.

"Nije bilo nesporazuma s ministrom Doborovićem. Mi smo danas, prije nekoliko sati dobili na očitovanje plan gospodarenja otpadom tako da očito je bio u pitanju neki nesporazum jer inače s ministrom Dobrovićem imamo dobru suradnju kao i svim ministrima u našoj vladi neovisno jesu li iz Mosta ili HDZ. Problema nema", rekao je Tolušić na pitanje je li s Mostovim ministrom zaštite okoliša Slavenom Dobrovićem razriješen nesporazum oko zbrinjavanja otpada.

Prema pisanju današnjeg Jutarnjeg lista, Dobrović je rekao da je Nacrt Plana o gospodarenju otpada skinut sa sjednice Vlade  zbog "sabotaže" Ministarstva regionalnog razvoja.