Dnevne novosti

Zagreb: Izmjena odluke o autotaksi prijevozu na sjednici 22. rujna

22.07.2016 07:15 ZAGREB, 21. srpnja 2016. (Hina), Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odlučili su u četvrtak da se o izmjenama odluke o autotaksi prijevozu raspravlja na sjednici 22. rujna te da prijedlog odluke donese mjerodavni Gradski ured, a u nj uključi ukidanje moratorija na izdavanje dozvola i propiše jasne kriterije za dobivanje dozvola te da obnovu licencije ne mogu dobiti dužnici državi.
Riječ je o prijedlogu Kluba zastupnika HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčevića i BUZ-a koji su zastupnici prihvatili kao kompromisno rješenje pošto su odbili prijedlog Kluba zastupnika SDP-a o ukidanju moratorija na taksi usluge kako bi se novim ljudima koji ispunjavaju uvjete omogućilo da se time bave te prijedlog gradskog zastupnika HNS-a Tomislava Stojaka o brisanju odredbe koja propisuje da cijena za početak vožnje ne smije uključivati pravo na vožnju bez naknade.

 Nestranački zastupnik Vladimir Ferdelji upozorio je da Grad ne bi smio preuzeti ulogu utjerivača državnih dugova. "Grad preuzima sankcioniranje neplatiša i u tom smislu preuzima ulogu države", komentirao je Ferdelji prijedlog da dužnici ne dobivaju obnovu licencije. HDZ-ov gradski zastupnik Mario Župan istaknuo je da se Zagreb neće igrati države te da će mjerodavno ministarstvo naplaćivati dugove onima koji nisu preuzeli svoje obveze, a Grad samo neće produžiti licenciju.

Stojak je, obrazlažući svoj prijedlog o brisanju odredbe koja propisuje da cijena za početak vožnje ne smije uključivati pravo na vožnju bez naknade, istaknuo da je takva odredba diskriminirajuća jer zadire u pravo poslovnog subjekta da vodi samostalnu poslovnu politiku onemogućujući mu da korisnicima ponudi povoljnije uvjete (besplatne minute, sate vožnje). Zvane Brumnić rekao je u ime Kluba SDP-a, koji je predložio ukidanje moratorija na dozvole, da na 540 stanovnika dolazi jedan taksist. Dodao je da je Odbor za komunalno gospodarstvo utvrdio kako je moguće izdati 173 dozvole te da je veliki broj autotaksi prijevoznika koji su na temelju valjane odluke iz prosinca prošle godine prisiljeni "unajmljivati dozvole".

Odlukom o autotaksi prijevozu koja je trenutačno na snazi propisano je da se javni poziv za podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvola za autotaksi prijevoz neće objavljivati do 30. lipnja 2017., nakon čega će se objavljivati svake četiri godine.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su donijeli odluku o izmjenama i dopunama Odluke o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada (GUP) Zagreba te Odluku o stavljanju izvan snage Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Gračani - Dolje te Plana uređenja “Gračani – Dolje“ koje je  Skupština donijela na sjednici u lipnju. Postupkom stavljanja tog plana izvan snage omogućuje se, ističe se u obrazloženju, "brža i efikasnija realizacija namjeravanih zahvata u prostoru", to jest izgradnja i uređenje građevina i pripadajućih prostora donje stanice sljemenske žičare, putničkih terminala i popratnih sadržaja te izgradnja prometne, komunalne i druge infrastrukture.

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je u četvrtak zastupnicu Vesnu Roje (HNS) kao zamjenu za Vedranu Gujić, koja je svoj mandat stavila u mirovanje zbog osobnih razloga.