Dnevne novosti

Anketa HLK-a: 95 posto liječnika smatra da mediji o njima pišu senzacionalistički

22.07.2016 07:25 ZAGREB, 21. srpnja 2016. (Hina), Čak 95 posto liječnika smatra da mediji vijesti o njima obrađuju senzacionalistički, a njih 93 posto smatra da su vijesti o liječničkim pogreškama novinarski neprofesionalno obrađene, pokazuje istraživanje koje je Hrvatska liječnička komora (HLK) u svibnju provela među 1418 liječnika.

Devet od deset liječnika smatra da mediji ne štite njihovu privatnost kad je u pitanju objavljivanje imena i prezimena liječnika tijekom istrage, u fazi dok još nije podignuta optužnica, priopćio je HLK. Rezultati ankete pokazali su da je 89 posto liječnika zabrinuto medijskom slikom liječnika i liječničke profesije, smatraju da ih mediji u većini slučajeva prikazuju kao sklone korupciji (81 posto), površne i neodgovorne (59 posto), kao one koji svoje pacijente gledaju samo kao na brojeve (52 posto), te nesavjesne (47 posto) i nestručne (28 posto).

Samo 12 posto liječnika smatra da ih mediji prikazuju kao stručne, 8 posto kao profesionalne, 5 posto kao savjesne, 3 posto kao posvećene pacijentima i 1 posto kao poštene.Više od polovice anketiranih (55 posto) liječnika smatra da mediji ne daju odgovarajući prostor temama iz zdravstva, 82 posto ispitanika tvrdi da mediji neobjektivno i većinom negativno (88 posto) izvještavaju o zdravstvu, a 73 posto liječnika smatra da mediji manje objektivno izvještavaju o zdravstvu nego o drugim temama.

"Rezultati ankete više su no zabrinjavajući jer je očito stvoren veliki jaz između medijske javnosti i liječnika. To nije dobro jer se bezrazložno stvara nepovjerenje u odnosu liječnika i pacijenta, što može negativno utjecati na kvalitetu pružene zdravstvene skrbi. HLK je voljan inicirati konstruktivni dijaloga između liječnika i novinara kako bi se liječnici i zdravstveni sustav objektivnije prikazivali u medijima", poručio je predsjednik HLK-a Trpimir Goluža.