Dnevne novosti

Komora: novi Pravilnik o specijalizacijama povoljniji za liječnike

21.07.2016 07:40 Doktori

ZAGREB, 20. srpnja 2016. (Hina), Hrvatska liječnička komora (HLK) priopćila je u srijedu kako je 16. srpnja stupio na snagu novi izmijenjeni Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, po kojem zdravstvene ustanove moraju do 16. kolovoza ponuditi specijalizantima sklapanje izmijenjenog ugovora, koji u trošak specijalističkog usavršavanja neće više uvrstiti bruto plaću doktora.

"Zahvaljujući višemjesečnom zalaganju vodstva HLK-e troškovi specijalizacije, definirani Pravilnikom o specijalističkom usavršavanju, više ne obuhvaćaju bruto plaću doktora medicine. Time je Komora konačno stala na kraj iznimno nepovoljnim 'robovlasničkim' ugovorima o specijalizaciji", poručili su iz HLK-a. "Izrazito smo zadovoljni da je konačno riješen taj gorući problem naših članova koji su do sada bili u svojevrsnom robovlasničkom položaju zbog ugovora o specijalističkom usavršavanju koje su bili prisiljeni sklapati kako bi se stručno usavršavali. Te promjene slijede odrednice specijalističkog usavršavanja naših kolega u Europskoj uniji", naglasio je predsjednik HLK-a Trpimir Goluža.

Ističe kako su dosad specijalizanti bili primorani potpisivati sa svojim poslodavcima ugovore kojima su na duže razdoblje bili vezani uz poslodavca pa su, u slučaju kada bi odlučili raskinuti ugovor prije isteka vremena, bili prisiljeni plaćati goleme troškove. Prema novom Pravilniku, specijalisti moraju sami podnijeti zahtjev za izmjenom postojećeg ugovora, a zdravstvene ustanove obvezne su ponuditi im izmijenjene ugovore u roku 30 dana od podnošenja  zahtjeva.

Novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine sadrži novo definiranje troškova specijalizacije tako da obuhvaćaju troškove glavnog mentora, mentora i komentora, zdravstvenih ustanova u kojima se obavlja specijalističko usavršavanje, poslijediplomskog specijalističkog studija, završnog i specijalističkog ispita, knjižice o specijalističkom usavršavanju doktora medicine i dnevnika rada doktora medicine na specijalističkom usavršavanju, ali više ne obuhvaća bruto plaću liječnika.