Dnevne novosti

Ministarstvo zdravlja: Završen IPA projekt za nastavak informatizacije zdravstvenog sustava

13.07.2016 07:05 ZAGREB, 12. srpnja 2016. (Hina), U Ministarstvu zdravlja u utorak je obilježen završetak IPA projekta informatizacije zdravstva, kojem je cilj daljnji razvoj sustava eZdravlja i transparentnije upravljanje zdravstvenim sustavom.
Nova informatička rješenja u sustavu eHZZO-aU sklopu projekta, koji vrijedi 160.000 eura, obavljena je analiza postojećeg sustava i predložena su nova informatička rješenja u sustavu eHZZO-a, koja bi se trebala provesti u idućih 6 do 12 mjeseci, najavio je v.d. ravnatelj HZZO-a Fedor Dončić. To će omogućiti daljnju informatizaciju bolnica i uvođenje sustava eUputnice, eNaručivanja i eKartona. "Želimo poboljšati informatizaciju kako bismo kroz dobar uvid u podatke mogli intervenirati unutar sustava.

Cilj je da mi rukovodimo sustavom a ne da se sustav ponaša po inerciji. Svjesni smo problema stalnog rasta troškova zbog starenja stanovništva i nemogućnosti gospodarstva da odgovori na potrebe, zbog čega imamo manja izdvajanja za zdravstvo u odnosu na potrebe, pa sustav moramo maksimalno racionalizirati", rekao je ministar zdravlja Dario Nakić.

Dodao je kako će za informatizaciju zdravstvenog sustava iz EU fondova u idućem razdoblju biti na raspolaganju 40 milijuna eura. Informatizacija je jedan od alataza uvođenje reda u zdravstveni sustav, koji je pred kolapsom.

Zdravstveni sustav pred kolapsom

"Krajnje je vrijeme da se uvede red. Svjesni smo da se naš zdravstveni sustav nalazi pred kolapsom pa bez značajnih reformi nećemo moći ništa napraviti. Svake godine generiramo 1,2 milijardi kuna novog duga i doći će trenutak kad više nećemo moći plaćati takve usluge", upozorio je ministar.Upitan hoće li dosadašnje mjere koje je predlagao promovirati i tijekom predizborne kampanje, Nakić je odgovorio kako je cilj stabilizacija sustava i najavio za razdoblje nakon izbora reformu bolničkog sustava, koja bi trebala osigurati da bolnice ne generiraju nove gubitke, nastavak racionalizacije potrošnje lijekova, povećanje cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja i reformu hitne medicinske službe, koja nije izglasana na posljednjoj sjednici ovog saziva Sabora.

"Bez obzira što se glasalo o povjerenju Vladi, ti su zakoni bili na Vladi i tražili smo odgovornost. Osobno sam nazvao i molio i ove iz SDP-a da shvatimo gdje se nalazimo i kakva je naša situacija, da se donesu zakoni koji će omogućiti da barem donekle stabiliziramo sustav. To se nije dogodilo", rekao je Nakić.